NIHILISTKRYPT: Psykhosis

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Nailboard Records

Virolaisesta metallimusiikista ei ensimmäisenä tule mieleen brutaali death metal, mutta sen suuntaista mätkettä kielisukulaismaamme Nihilistkrypt paiskoo menemään. Kohtalaisen mallikkaasti bändi toimintaansa harjoittaakin, kohtuullisen uskollisesti tallataan Cannibal Corpsen ja Suffocationin kulkemia polkuja.

Hyvin painostavan ja verenhimoisen tunnelman bändi saakin aikaiseksi. Riffien matala ruoppaus on luontevan kuuloista, ja silmitöntä blastbeat-aggressiota annostellaan sopivasti raskaamman junnauksen ohella. Soundit ovat tukevat ja kohtalaisen selkeät, eikä äänimassaa onneksi ole puristettu liian tiiviiksi seinämäksi vaan mukana on sopivasti elävää rytinää ja pauketta. Energiaa kappaleissa piisaa, joten löysää läpsyttelyä ei tarvitse kuunnella. Pientä puutumista tosin aiheuttaa riffivaraston ja temmonvaihdosten perinteinen valikoima, jolloin kymmenen kappaleen paketti on hieman suuta kuivattava jauhosäkki kerralla mutusteltavaksi. Toisaalta siellä täällä on virkistäviä jippoja ja venkoiluja, jotka pitävät mielenkiintoa yllä. Yleisesti ottaen kappaleet kaipaisivat hieman enemmän dynamiikkaa ja kiehtovampia kiemuroita noustakseen loistavalle tasolle. Viimeisenä kuultavassa Mental Breakdownissa onkin mukana kyseisiä loistavuuteen vaadittavia elementtejä, ja raita kuuluu levyn parhaimmistoon.

Kokonaisuutena ihan napakka levytys. Sanoitukset kertovat ei-niin-yllättäen lähinnä väkivallasta ja raaoista murhista: esimerkiksi keskitempoisesti rullaava Extraterrestrial Consumption sanailee hulluksi tulleesta, äitinsä tappaneesta scifi-nörtistä. Kyllä levyltä muutaman kuuntelun jälkeen löytää helmensä, joissa brutaalius on nautinnollisen rujosti mukaansatempaavassa muodossa. Isommissa annoksissa materiaalin keskittyminen perusruhjomiseen kääntyy itseään vastaan. Parhaimmillaan bändi onkin äkäisimmässä paahdossa ja painostavimmassa jyräyksessä.

Seppo Rautio