NIHIL MORTUM – Aletheia

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Inverse Records

Nihil Mortum on hämeenlinnalainen black metal -yhtye, jonka aikaisempana julkaisuna on vuonna 2009 julkaistu Masterpiece of Unknown Art -ep. Yhtyeen musta metalli on teknisellä vivahteella varustettua ja se on kyllä myönnettävä, että yhtyeen soittoteknillinen puoli on erittäin hyvin hallussa.

Äänimaailma julkaisulla on toimiva, vaikkakin melko perinteinen, eikä missään muotoa uniikilta kuulostava. Kitarat ulvovat niin kuin niiden voikin olettaa, mikään instrumentti ei ole korostetusti ylitse muiden, eivätkä äänet puuroudu missään vaiheessa. Vokaalit kyllä kuulostavat soundiensa puolesta hieman liian vaisulta melkeinpä kaikissa kappaleissa ja ne olisivat kaivanneet ehkä jonkinlaista tukevoittamista.

Sävellykset ovat hieman tylsähköjä, eivätkä ne jää mitenkään erityisesti mieleen. Välillä kappaleissa on sellaisia soittoteknisiä ratkaisuja, niin kuin teknisillä yhtyeillä usein on, jotka tuntuvat enemmänkin taitojen esittelyiltä kuin, että niillä olisi jotain oikeaa funktiota ja annettavaa kappaleelle. Kappaleiden nimet tuntuvat hieman väkisin keksityiltä ja muutenkin yhtyeen imagosta ja ulosannista huokuu pieni itsetarkoituksellinen mystisyyden haku, joka yleensä nostattaa karvat pystyyn jo valmiiksi ainakin itselläni.

Nyt kappaleet tuntuvat poukkoilevan vähän liikaa edestakaisin, eikä niihin oikein pysty keskittymään kaiken kakofonian keskellä. Siellä täällä on kyllä erinomaisia kohtia ja riffittelyä, mutta kun ne eivät luo mitään kestävämpää kokonaisuutta on se kuin tyhjän kanssa. Muutenkin musiikkia vaivaa liika teknisyyden maku, joka ei ainakaan omia kuuloelimiä yleensä kovin herkästi hyväile. Tästä kaikesta kritiikistä johtuen tuntuu hieman siltä, että yhtye ei ehkä ole vielä ihan täysin löytänyt sitä omaa juttuaan.

Aleksi Vaittinen