NETRA – Sørbyen

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Hypnotic Dirge Records

Ranskasta puhaltaa tällä kertaa varsin erilaisia tuulia. Vuonna 2010 debyyttialbuminsa Mélancolie Urbaine julkaissut Netra taivutteli genremääritelmiä ilmeisesti jo tuolloin, mutta nyt liikutaan jälleen astetta syvemmissä vesissä. Melankolista jazzia, black metalia, post rockia ja trip-hopia yhdistelevä levy tutkii rohkeasti musiikkinsa äärirajoja. Kokeellisuudestaan huolimatta Netra onnistuu kuitenkin luomaan kiehtovan ja fantastisen matkan tuntemattomaan.

Levyllä on pituutta muhkeat 70 minuuttia 12 kappaleeseen jaettuna. Kappaleiden tunnelma on pääasiassa haikean melankolista, mutta paikoittaiset depressiiviset black metal runttaukset, hieman keveämmät jazz- ja rock-vedättelyt ja kaiken yhteen kietova elektroninen musiikki heittelevät välillä fiilistä eri suuntiin. Black metalin osuus levyllä ei ole mainittavan suuri vaan sitä käytetään enemmänkin muutoksen välineenä kappaleissa. Sekaan mahtuu niin puhdasta kuin rääkymislauluakin, joista ensin mainittu toimii jälkimmäistä paljon paremmin. Itse asiassa levy tuntuu olevan parhaillaan kun laulua ei kuulu ja musiikkiin pystyy keskittymään varauksetta. Pääosa kappaleista onkin täysin instrumentaalisia.

Mielenkiintoisinta biiseissä oli itselleni jokseenkin tuntematon trip-hop -genre, jonka pääasiassa hitaahkot ja keskitempoiset kone-elementit jylläävät sulavasti välillä niin jazzin, black metalin kuin post rockinkin välimaastoissa. Toisinaan kappaleet hiljentyvät lähes ambientin kaltaisiin suvantoihin, vaipumatta kuitenkaan kertaakaan toistamaan itseään. Kaikki tämä luo Sørbyenille täysin omalaatuisen äänimaailman, jonka sokkeloihin on helppo unohtua tunneiksi, yhä uudelleen ja uudelleen.

Sørbyen on lyhyesti summattuna onnistunut tutkimusmatka pimeälle alueelle, jossa musiikki sulautuu yhteen sen enempää genreistä välittämättä. Levy on esteettisesti hyvin vaikuttava, mutta myös surumielinen ja sopii erinomaisesti pimeään vuodenaikaan. Mikäli kokeellinen, melodinen ja melankolinen ovat sanoja omaan mieleen, kannattaa levyyn ehdottomasti tutustua. Allekirjoittaneelle albumi jää varmasti yhdeksi vuoden hienoimmista tuttavuuksista.

Markus Mähönen