NEFERION – The Primordial Mode

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: demo

Ihan pätevää meininkiä. Aikaisemmin muutaman demon ja yhden ep:n julkaissut tamperelaisbändi on hankkinut uuden rumpalin ja muuttanut samalla musiikillista tyyliään. Joissain netin lähteissä bändin kohdalla on vielä merkintä gothic/heavy metal, mutta nykyisin soitanta on enemmän kallellaan moderniin melodeathiin ja thrashiin.

Eniten huomiota äänitteellä kiinnittää vokalisti Maijan reipas ilmaisu, joka vaihtelee räyhäkkään ärinän ja puhtaan laulannan välillä. Molemmat ilmaisutavat sujuvat hyvin ja jälkimmäisestä osastosta löytyy myös matalampaa särmää, jottei meininki painotu liikaa kuulaan hoilotuksen varaan. Toisaalta monessa kohdassa aggressiivinen ärjyntä tuntuu hieman väkinäiseltä: tässä pitää karjua, koska modernissa metallissa nyt vain on tapana tehdä niin, ja sitten taas kertosäkeessä herkistellään. Onneksi toiminta ei ole aivan näin yksioikoista. Olen kuitenkin melko allerginen tällaisen genren tyypillisimmille piirteille. Huonoimmillaan demolla hiihdellään b-sarjan Arch Enemyn latuja ja seilaillaan jossain laimeilla Lacuna Coil -vesillä.

Kappaleiden dynaamisuus ja energia kuitenkin nostaa demon laadun keskitasoa korkeammalle. Sävellyksissä on vähintään kohtalaisesti ideaa ja myös riffittely on eloisaa, eikä pelkkää groovejynkytystä. Rytmiosasto tarjoilee hyvinkin nautittavia käännöksiä ja potkuja perseelle. Kun sounditkin ovat kohtalaisen hyvät, ei näissä neljässä biisissä päällisin puolin ole hirveästi valittamista. Itselleni tällainen puolirankka veivaus kyllä jättää hieman ankean jälkimaun, mutta tyylisuunnan ystävien kannattanee ottaa Neferion lähempään tarkasteluun.

Seppo Rautio