NAUTICUS: The Wait

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: omakustanne

Tyylikästä tavaraa. Värikkäiden psykedeelisten kansien sisältä löytyy levyllinen tummasti jymisevää ja ovelasti kiemurtelevaa musiikkia. Mitään tiettyä genrelappua ei bändin päälle kannata lätkäistä, mutta yhteyksiä on havaittavissa doomiin, tietynlaiseen avant garde -metalliin ja progeen. Enimmäkseen tempo on rauhallinen, tunnelman keskittyessä odottamiseen ja hiiviskelyyn. Soundit ovat erittäin onnistuneet: soittimet erottuvat hyvin ja erityisesti rumpujen jytinässä ja napsahtelussa on napakkuutta ja luontevaa ilmavuutta.

Sanoitukset liikkuvat lähinnä kollektiivisissa syyllisyyden, toivon ja epätoivon kysymyksissä, filosofisesti ja psykologisesti pohdiskellen ja varsin abstraktilla tasolla pysyen. Tämä sopiikin musiikin liukuvaan ja vähitellen muotoaan vaihtavaan luonteeseen. Kahdeksan kappaletta, joista kaksi on instrumentaaleja, kutovat yhtenäistä mielikuvien verkostoa, joka tihenee ilman suurempia kompasteluja tai sekoiluja.

Perusainekset ovat siis erittäin hyvin hallussa ja visio on selkeästi tavanomaista rokkailua syvempi. Myös rytmilliset nykimiset ja venymiset on toteutettu tyylillä. Miksi levy sitten ei kuulosta loistavalta? No, ehkäpä kappaleissa on liikaa odottelua ja toistoa, jotta ideat tiivistyisivät tajunnassa kimmeltäviksi timanteiksi. Kitaroissa on makuuni liikaa varovaista näppäilyä väkevämmän riffivirran sijaan. Vokalistikin on ihan kelvollinen mutta ei ainakaan tällä äänitteellä erityisen säväyttävä puolikarheine lauluineen. Harmillisesti kokonaisuus jää jonnekin kauniin tunnelmoinnin ja synkemmän jyräyksen välimaastoon. Kummallekaan alueelle ei uskalleta hypätä täysipainoisesti. Hyvin tasokasta musiikkia bändi soittaa, eikä tässä mikään erityisesti korvaan särähdä. Ehkäpä kaipaisin enemmän mausteita nimeltä särmä, hulluus ja herkkyys. Edellytyksiä bändillä selvästi on vaikka mihin.

Seppo Rautio