NAPALM DEATH – Utopia Banished (uusintajulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija:Earache Records

Toukokuun lopulla arvioin Miasman nettisivuille Napalm Deathin From Enslavement to Obliteration -levyn, joka oli yhtyeen kakkosalbumi vuodelta 1988. Nyt on vuorossa yhtyeen neljäs levytys Utopia Banished vuodelta 1992. Jos neljä vuotta ennen tätä julkaistulla From Enslavement to Obliterationilla oli mukana nykyjäsenistä vain Shane Embury, niin Utopia Banished -levyltä löytyvät kaikki Nappiksen nykyjäsenet sekä vuonna 2006 edesmennyt kitaristi Jesse Pintado.

Utopia Banishedilla Napalm Death ei kuulosta enää nuorten miesten metelöivältä grind-kokoonpanolta, vaan yhtye on ottanut askeleen kohti selkeämpiä kappaleita ja death metalia. Yhtye on ehkä menettänyt osan viehättävästä hulluudestaan, mutta korvannut sen osaavammalla biisinkirjoittamisella. Kappaleiden pituudetkin ovat nousseet pääasiallisesti kahden minuutin paremmalle puolelle.

Utopia Banishedilla death metal -vetoinen grindcore toimii mallikkaasti. Musisointi on synkkää, mutta tarttuvaa. Kritiikin sanasena heitettäköön, että levyn kappaleet eivät ole valtavasti toisistaan eroavia. Biisit ovat kaikki samantyylistä sahausta. Toisaalta levyn intensiivisyys ei laimene missään kohtaa. Uusintajulkaisun johdosta kiekolta löytyy peruslevyn lisänä neljä bonuskipaletta. Utopia Banished voidaan varmasti nostaa Napalm Deathin kärkilevytysten joukkoon.

Joonas Tanskanen