MR. PETER HAYDEN VALMIINA KIERTUEELLE

Teksti: Tuukka Termonen
Kuva: Helena Näätänen

Mr. Peter Hayden julkaisi kesällä toisen pitkäsoittonsa. Vain yhdestä biisistä koostuva Born a Trip on lumonnut sekä arvostelijat että muut kuulijansa ympäri maailman. Nyt yhtye on valmis kiertueelle, jossa pääpaino onkin juuri mainitun albumin materiaalissa. He aikovat nimittäin esittää tuon tuoreen järkäleen joka ilta kokonaisuudessaan. Keikkojen kunniaksi Miasma lähestyi basisti Lauri Kivelää saadaksemme hieman ennakkotietoja tulevasta.

Millä tavalla valmistaudutte tuleviin keikkoihin? Onko jotain tehtävä eri lailla kuin ennen, onhan tuo Born a Trip kuitenkin yli tunnin mittainen ”siivu”?

– Ei sellaista tarvetta ole, tuo ison kokonaisuuden soittaminen on meille ihan normaali toimintatapa. Me ollaan viimeiset neljä-viisi vuotta vedetty aina yhtenäinen setin mittainen kokonaisuus. Itse asiassa paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki keikat ovat olleet sellaisia.

Pysyykö jännite ja soittovire päällä ihan automaattisesti koko biisin ajan, vai tarvitaanko jotain joka auttaa teitä jaksamaan koko tunnin täysillä mukana? Siis esimerkiksi energiapatukoita tai muuta sen sellaista piristettä…

– Ahahahaha, jos ei pysyisi, niin ei levystä olisi tullut sellaista kuin se on, koska se rakentuu kuitenkin alun perin livepohjalle. Vesi, olut, lonkero tai Gin Tonic juomapuolella piisaa. Harvemmin tuollaisen tunnevyörytyksen aikana ehtii edes ajatella mitään janoa tai energiavajauksia.

Miten tärkeitä live-esiintymiset ovat teille? Oletteko koskaan saaneet yleisöstä irti joitain odottamattomia reaktioita?

– Tärkeitä. Sataprosenttista nautintoa ja hauskanpitoa, totaalista sekoilua. Se on sellaista kukkaan puhkeamista. En oikein muista noita yleisön reaktioita, pääasiassa sitä on löytänyt itsestään niitä odottamattomia reaktioita, yleisö on ollut kovin ymmärtäväistä vaikka joskus onkin saanut vähän osumaa.

Onko tavoitteenanne ollut aina tehdä sellaisia biisejä, että voitte toistaa ne keikoilla samankaltaisina?

– Biisien on ollut tapana kehittyä livenä, mutta ei me ikinä olla paneuduttu siihen että annettaisiin livetilanteen rajoittaa sävellystyötä, enemmänkin ottaa huomioon sen mahdollisuudet. Varmaan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan soitetaan keikalla settiä, josta valtaosa on jo nauhalla. Yleensä siis on tapana ollut livenä mennä eteenpäin, eikä toisintaa historiaa ja niin kai tässäkin käy lopulta, sillä kohtalaisen paljon tuo levy on elämäänsä jatkanut tallennushetken jälkeen.

Onko keikoilla musisoinnin lisäksi jotain muita elementtejä, siis esimerkiksi kuvallista ilmaisua? Oletteko käyttäneet sellaista koskaan?

– Valot ja savut on aika perusvakio. Käytämme erilaisia visuaaleja aina kun se on mahdollista. Tulevaisuudessa on vähän enemmän mahdollisuuksia panostaa visuaalisuuteen, eli sillä puolella on myös jotain odotettavissa.

Teidät on buukattu ensi kevään Roadburniin. Mitä mietteitä se herättää? Luuletteko esiintymisen siellä jännittävän tavallista enemmän?

– Hienoa että saatiin kutsu, onhan se mahtavaa mennä soittamaan tuon kaltaiseen tapahtumaan. Jännityksestä en osaa vielä sanoa mitään, mutta yleensä siinä lavalle nousemisen vaiheessa ollaan niin syvissä maailmoissa ja keskinäisissä energioissa, että tuskin se mitenkään normaalia enempää päätään nostaa.

Roadburn lienee yksi uran kohokohdista. Mutta mitä sen jälkeen? Olisiko kiinnostusta lähteä kiertelemään esimerkiksi Amerikkaan?

– Eurooppaa on vielä jäljellä. Kreikasta ja Briteistä on kuulunut hyvää. Mutta käydään nyt ensin tuo Baltia-Puola-Saksa -akseli läpi ja mainittu Roadburn, edetään sen jälkeen sitten pala kerrallaan.

Mr. Peter Hayden “performs Born A Trip” -kiertue.

21.11. Rytmikorjaamo, Seinäjoki (+ Domovoyd, Ravage Ritual)
30.11. Psychotropic Caravan Club, Lepakkomies, Helsinki (+ Väljasõit Rohelisse [EST])
01.12. Hervanta Must Die, Hervannan elokuvateatteri, Tampere (+ Koiramato, This is Sirius, Väljasõit Rohelisse)
06.12. Vastavirta, Tampere (+ Giantwall, Sons of Kings, The Fërtility Cült)
07.12. ?
08.12. Hämeenlinna
22.12. Rytmikorjaamo, Seinäjoki (+ Oranssi Pazuzu, Genitaalinärpes, Kairon; IRSE!, Streak and the Raven)

ensi vuoden keikoista:
20.04 Roadburn, Tilburg, Hollanti.