MR. PETER HAYDEN – Born a Trip

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: mikrofoni.net / Kauriala Society

Petteri-herran ensimmäinen pitkäsoitto vei lähes jalat alta ja sama hurmaava meno jatkuu myös uutukaisella. Yhtye harrastaa instrumentaalimusiikkia, mikä on todella haastava lajityyppi. Siksi onkin käsittämätöntä huomata, miten upeasti tämä lähes 70 minuuttia pitkä sävelteos toimii. Tosiaankin, Born a Trip sisältää vain yhden kappaleen. Toisaalta siinä on niin monta osaa ja kiemuraa, että yhtä hyvin sen voisi jakaa moniin eri jakeisiin.

Viisihenkisen yhtyeen perustana iskevät perinteiset rocksoittimet, jotka lyövät ankaraa rytmiä usein pitkäänkin samaa toistaen. Sen päälle liittyy kappaleen muu elämä, eli syntetisaattori ja efektit luovat lisämaailmoja. Nuo eivät kuitenkaan soi liian hallitsevana, vaan ikään kuin värittävät ja sävyttävät perusosaa. Musiikin kerroksellisuuteen onkin kiehtovaa upota. Kuunnellessa voi keskittyä moniin eri asioihin ja tuloksena on aina uusi, vavahduttava elämys.

Bändin soundi on varsin vahva ja raskas, välillä jopa mahtipontisen jylhä, mutta tummuutta katkovat ajoittaiset hiljaisemmat tunnelmapalat. Ikään kuin musiikin virta hiljenisi välillä suvannoiksi kuohuvan joen keskellä, jossa riittää jyrkkiäkin putouksia. Näin matka jatkuu, mutkien takaa paljastuessa aina uusia käänteitä ja suuntia, kaikki yhtä lailla mukaansatempaavia. Kokonaisuutta voikin luonnehtia varsinaiseksi elämysmatkaksi, jota ei välttämättä tarvitse alkaa sen kummemmin jäsentämään tai pohtimaan. Kannattaa vain heittäytyä mukaan ja antaa fiiliksen viedä. Todella monipuolinen lätty, jossa musertava doom-pohjainen raskaus lyö luontevasti kättä psykedeelisten sävyjen kanssa. Rauhoittavaa, muttei rauhallista.

Tuukka Termonen