MORMÂNT DE SNAGOV – Derisive Philosophy

MormantDeSnagov
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Pest Records

 

Vaikka yhtyeen nimi on romanian kieltä (ja tarkoittaa Snagovin hautaa, Snagov on kaupunki Romaniassa), bändi on kotoisin Suomen Turusta. Musiikin luokitus napsahtaa tuonne black metalin puolelle ja enimmäkseen sinne tunnelmallisemmalle ja kokeellisemmalle laidalle. Derisive Philosophy on yhtyeeen toinen kokopitkä levytys.

Haikean haahuilun lisäksi paketista löytyy terävää hyökkäävyyttä ja death metal -sävytteistä jyräystä. Soundit ovat napakat ja kuulaat ja jotenkin asiallisen kuuloiset, siis hieman sellainen studion tuoksu niissä vielä on. Tämä aiheutti aluksi pieniä vaikeuksia päästä musiikin mukana jonnekin esoteerisiin sfääreihin, mikä tässä kai olisi tarkoituksena. Sävellyksissä kuitenkin on ideaa ja esimerkiksi kolmas raita The End of my Thoughts vakuuttaa kiivaalla energisyydellään. Seuraava Detrimental Edict taas rapsuttelee menemään hyvinkin hittipotentiaalisesti. Jos yleisilmettä puntaroidaan, aika vähän levyllä on mitään hillitöntä rokkaavuutta. Sen sijaan meno tuntuu hieman laskelmoidustikin liikkuvan jossain Deathspell Omegan ja Hypocrisyn välimaastossa. Etenkin perus-blackmetallisemmat kohdat bändi tuntuu vetävän läpi jossain määrin automaattiasetuksilla. Kitaroissa on kyllä maltillisemmissa kohdissa miellyttävän tyylikästä melodis-teknistä otetta myöhempien aikojen Deathin hengessä. Kehuja bändi ansaitsee myös siitä, että biisit ovat kohtalaisen järkeviä kokonaisuuksia, eikä albumin mittaa ole keinotekoisesti pyritty kasvattamaan. Hieman etäiseksi tunnelma tällä kiekolla jää, enkä ainakaan itse pystynyt uppoamaan kovin syvälle sen maailmoihin. Toisaalta tuntuu, että näissä seitsemässä kappaleessa avaimia uppoutumiseen kyllä on tarjolla, eikä esitys ole kokonaisuutena lainkaan kömpelö.

Seppo Rautio