MORGOTH – Cursed to Live [DVD]

Morgoth - Cursed to Live
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Century Media Records

Saksan Morgoth on klassikkobändi. Ovatpahan jotkut tahot tituleeranneet sitä jopa maansa kaikkein tärkeimmäksi death metal -nimeksi. Vuonna 1987 perustettu yhtye ehti julkaista kuitenkin varsin minimaalisen diskografian, joka koostuu lähinnä parista ep:stä ja kolmesta albumista. Täyspitkistä ensimmäinen, Cursed (1991), on 90-luvun alun kuoloaallon olennaista materiaalia, Odium (1993) ihan hyvää keskivertoa ja killingjokemaisiin sävyihin siirtynyt Feel Sorry for the Fanatic (1996) jo jotain muuta. Ei yhtyeen viimeinen levy sinällään läpimätä ollut, mutta Morgothiksi sitä ei oikein voi millään ilveellä enää kutsua.

Nyt on kuitenkin käynyt näin, että yhtye on taas sotajalalla. Kaksikymmentä vuotta Cursedin jälkeen kuvattu dvd koostuu yhtyeen death metal -kauden materiaalista, pääpainon ollessa Cursedin ralleissa. Dan Swanön ruuvailema soundi on tallenteella loistavan kirkas, väkivaltainen, sekä terävä ja Morgoth tuntuukin käyvän päälle kuin se kuuluisa yleinen syyttäjä. Vokalisti Marc Grewe on harmaantunut melkoisesti, mutta ääntä ja raivoamista miehestä tuntuu lähtevän kosolti – tekisi mieleni jopa sanoa, että enemmän kuin koskaan. Sen verran vakuuttavaa keuhkoamista ukkelista irtoaa. Yhtye on tiukassa iskussa ja vaikkei 90-luvun alun joukkomoshauksia enää nähdäkään, ei intensiteetistä ole tingitty piiruakaan. Itse asiassa rumpali Marc Reign kyydittää vanhoja tuttuja biisejä ajoittain jopa alkuperäistä merkittävästi intensiivisempään syöksyyn.

Bonariosastolla löytyy sieltä täältä napsittuja keikkapaloja, sekä ehdottomana kruununa yhtyeen viralliset promovideot vuosilta 1991–1997. Näistä varsinkin alkuaikojen tapaukset ovat sitä aitoa ja oikeaa 90-luvun alun meininkiä. Esimerkiksi Solid Babtism -video lienee kaljailtojen ehdotonta klassikkomateriaalia. Kuvalaadultaan dvd on turhia kikkailematon, joskin laadukas ja selkeä. Epilepsialeikkauksia ei tarjoilla, vaan kuvan pelkistettyä ilmettä huomaakin katsovansa varsin mielellään.

Vaikkei Morgoth tuttu nimi olisikaan, mutta parinkymmenen vuoden takainen dödis miellyttää, kannattaa tämän julkaisun hankkimista vakavasti harkita. Bändi on vakuuttava ja nauhoite tekee sille oikeutta. Tästä onkin sitten helppo siirtyä studiomatskujen pariin. Tyylikäs julkaisu kaikin puolin. Kuriositeettina mainittakoon, että kannen on pyöräyttänyt Dirk Rudolph. Samainen kaveri joka puuhasteli aikoinaan kannen myös Cursedille. Silloinhan mies oli varsin tuntematon, mutta myöhemmin hänet on opittu tuntemaan muun muassa Rammsteinin kansitaiteilijana.

Markus Makkonen