MORANO, AYE JAY: Heavy Metal – Rankempi puuhakirja

Heavy Metal - Rankempi puuhakirja
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Nemo Kustannus

Puuhatehtäviä ja ajanvietettä metallityypille, sitähän tämä kirja tarjoaa. Tehtävät ovat tuttuja lasten vastaavista kirjoista; väritystehtäviä, yhdistä pisteet -tehtäviä sekä sokkeloita ja sanaristikoita.
Tehtävien taso vaihtelee todella helposta haastavaan. Jonkun verran kirjassa on turhaa toistoa tehtävissä, esimerkiksi samanlaisten logojen etsintää oli kolmen eri tehtävän verran.

Piirrosjälki varsinkin henkilöiden kohdalla ei aina miellytä silmää, vaikka hahmot yleensä tunnistettavia ovatkin. Metallipiirien helmasynniksi on muodostunut goottilaisten kirjaintyyppien yletön viljely. Se tuntuu olevan aina se helpoin vaihtoehto, kun halutaan saada tekstiin astettarankempi loppusilaus. Myös tässä kirjassa siihen on sorruttu, valitettavasti.
Goottilaiset kirjaintyypit sopivat tehokeinoksi, mutta jatkuvasti käytettynä viehätys ja voima katoaa. Lisäksi jos kirjainten välistys on pielessä, se on myös erittäin raskasta luettavaa ja visuaalisesti ärsyttävää. Vanhan viisauden voisikin päivittää muotoon ”Jos et muuta keksi niin laita kuvaan tissit ja/tai käytä tekstissä fraktuuraa.”

Alkuhörähdysten jälkeen kirjaa selatessa jää miettimään, kenelle tämä oikeastaan on suunnattu. Varmasti se tarjoaa ainakin ajanvietettä tylsillä reissuilla tai takahuoneen hiljaisiin tunteihin. Kirjan ulkoasu on laadukkaan näköinen, vankka kansipaperi ja hienosti lakattu Baphomet herättävät mielenkiinnon ja pyytävät kurkistamaan sisään. Osa tehtävistä vaatii selvästi asiantuntemusta, kun taas vaikkapa väritystehtävät sopivat myös nuoremmalle diggarille. Kaikki tuttavat, joille kirjaa
näytin, suhtautuivat siihen riemukkaasti ja selasivat sen kiinnostuneena läpi.
Parhaiten kirja toimii lahjana. Siihen se on riittävän hauska ja sopivan suuruinen investointi.

Englanninkielinen alkuperäisteos Heavy Metal Fun Time Activity Book on julkaistu viitisen vuotta sitten, 2007. Suomennoksesta vastaavat Lotta Heikkeri ja Ari Jaatinen, jotka ovat tuoneet tehtäviin mukaan myös kotimaisuutta. On hyvä asia, että on nähty vaivaa eikä tyydytty pelkästään kääntämiseen.

Annan kirjalle arvosanaksi kasin hauskasta ideasta ja kotimaisuuden tuomisesta mukaan, parempaa toteutusta jäin kuitenkin tässä kaipaamaan.

Jani Suopanki