MONKEY3: Beyond the Black Sky

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Monkeythree Productions

Sveitsiläinen instrumentaalikvartetti työstää rentoa ja melko aurinkoista stoner-henkistä kamaa, joka parissa luulisin erityisesti 70–luvun rockin ystävien viihtyvän. Omiin korviini musisointi on hieman turhan helpon ja selkeän kuuloista, jopa siinä määrin että levyä kuunnellessa se vaipuu aivan liian usein taustamusiikiksi. Biisit ovat siis liian tyyliteltyjä ja siistejä, todellista särmää niistä ei löydy vaikka kuinka hakisi. Soundien pehmeyttä lisäävät koskettimet, joiden käytön tyylitajuisuutta on paha mennä kieltämään, vaikka juuri ne minua tässä ehkä eniten ärsyttävätkin. Jos ne pysyisivät enemmän taustalla ja kitarassa olisi enemmän säröä ja iskua, niin Monkey3 muistuttaisi jopa kotimaista Mr. Peter Haydeniä, mitä suurempaa meriittiä psykedeelisvaikutteisen instrumentaalimusiikin saralla on vaikea tähän hätään keksiä.

Mutta palataanpa takaisin maan pinnalle. Liiallisesta pehmeydestä huolimatta levy kuulostaa paikoitellen varsin jämäkältä. Lisäksi biisit kulkevat jouhevasti ilman jarruja ja kitkaa, miesten yhteispelissä ei todellakaan ole valittamista. Joiltakin osin myös rauhallisemmat osiot vielä menettelevät, etenkin silloin kun niiden tavoitteena on kasvattaa sävelmä kohti kontrolloitua räjähdystä, mutta liian usein soitanta tuntuu vain päämäärättömältä jammailulta. Ja sehän pistää haukotuttamaan. Kiitosta voi kuitenkin jo mainittujen seikkojen lisäksi suitsuttaa myös siitä, että yhtye kuulostaa omalta itseltään, mikä ei tänä päivänä olekaan ihan merkityksetön asia.

Tuukka Termonen