Metal All Stars – Hartwall Areena 6.4.2014

”Olipas kokemus” voidaan heti aluksi todeta, kun Metal All Stars on nyt takapäin. Noh, alun perin suuria ja nimekkäitä metallilegendoja ja musiikoita mainostettiin saapuvan tapahtumaan, kuten Rob Halford, Phil Anselmo, Cronos, Vince Neil, Tom Aray jne. Vähitellen luvatut nimet alkoivat tippua pois ja syyksi ilmoitettiin jos jonkinlaisia syitä, kuten vedottiin erilaisiin sopimusrikkomuksiin, sairastumisiin. Kun kiertue oli alkanut, Nick Menza ehti ilmoittaa, ettei ole mukana, Venomin keulahahmoa Cronosta ei näkynyt, sillä mies oli ”sairas”. Lisäksi monien odottamaa Vince Neiliä ei näkynyt. Noh, ollakseen realistinen, olisi ollut suhteellisen surrealistinen ajatus, että kaikki olisivat mahtuneet samaan venäläiseen bussiin, joka starttasi hotellin edestä sunnuntai-iltapäivänä kohti Hartwallia. Etukäteen osasin odottaa ja pelätä pahinta, että halli tulee kumisemaan tyhjyyttään. Olihan lippuja villien huhujen mukaan myyty 2000 kpl, eikä kiertueella olevat hevistarat olleet ihan niin tyytyväisiä järjestelyihin, sillä tilanteet vaihtelivat liian nopeasti.

Kun entisen Manowar-kepittäjän Ross The Bossin johtama Death Dealers saapasteli lavalle, areenalla oli ehtinyt valua reippaasti alle sata ihmistä. Tilanne näytti suorastaan hävettävän kauhealta. Onhan lämmittelybändin rooli yleensä suhteellisen ankea, mutta tämä näytti täyttävän lähes tulkoon Spinal Tapin merkit. Death Dealer veti varsin mallikkaan oloista vanhan liiton US power speed metalia. Keulilla lauluja hoitava Cagen vokalisti Sean Peck on varsin kovan luokan kepittäjä, jonka ulkoinen habitus muistuttaa yhä enemmissä määrin Rob Halfordia. Death Dealer tuuttasi menemään abouttirallaa 30 minuuttia ja lopuksi vedettiin Manowarin Hail And Kill.

IMG_4877

IMG_4849

Kun Death Dealer oli saatu onnistuneesti pois lavalta, alkoinen sitten illan jukebox-show. Ensimmäisenä lavalle hyppäsi Kobra Paige, joka heitti neljä biisiä. Setti aloitettiin Manowarin Kings Of Metalilla, jatkettiin Fear Of The Darkilla ja koko setti lopetettiin Symphony Of Destructionilla. Välissä neiti esitti yhden oman kappaleen.

IMG_4930

Pikahälytyksen saanut Joe Lynn Turner oli suorastaan tylsä. Taustabändikään ei ollut saanut kunnon mahdollisuutta treenata biisejä kunnolla, joten esitetyt klassikot kuten Smoke On The Water, Highway Star, I Surrender ja Diolle omistettu biisi Long Live Rock’N’Roll, eivät saaneet kunnon potkua missään vaiheessa.

IMG_5068

Shadows Fallin laulajan oma esitys ei lähtenyt kunnolla lentoon. Osa setistä koostui oman yhtyeen biiseistä ja lopuksi tuli Raining Blood, joka vedettiin yhdessä Max Cavaleran kanssa.

IMG_5009

Oikeastaan homma sai kunnolla potkua vasta, kun vanha kunnon Udo nykyisen U.D.O bändin kitaristin, Kasperi Heikkisen, kanssa tykittivät oikein kunnolla kasarikauden Udo ja Accept biisejä. Neljän biisin setti aloitettiin Animal Housella ja heti perään Metal Heart, Balls To The Wall ja lopuksi Fast As A Shark. Ko. päivä sattui olemaan myös Udon syntymäpäivä, kun saksa hevi-ikoni täytti 62 vuotta. Tämän vuoksi lavalle oli järjestetty pientä hauskuutusta, kun Udolle tuotiin kakku ja samalla raahattiin isompi boksi, josta ponkaisi kitaristi kalsariasusteissa ja ravasi tovin ympäri lavaa. Udolla tuntui olevan hauskaa, kun viimeisen piisin aikana pariin otteeseen paukutteli kaverin stringejä.

IMG_5110

Max Cavalera laahusteli seuraavaksi heittämään neljän biisin sikermän. Mies on hieman turvahtanut sitten viime kerrasta kun olen miestä viimeksi todistanut lavalla. Noh, se ei ole ainakaan latistanut Maxin old school -meininkiä, sillä rotsi oli täynnä hakaneuloilla kiinnitettyjä pätsejä. Tässä vaiheessa iltaa muodostui ensimmäinen pitti ja samalla illan ainoa. Setti koostui puoliksi Soulflyn ja puoliksi Sepulturan biiseistä.

IMG_5161

Anthraxin Joey Belladonna oli illan viimeinen esiintyjä. Mies veti varsin pirteän oloisen rupeaman. Settilista ei ollut mitenkään yllättävä; perinteiset Anthrax viisut Madhouse ja Medusa ja lisäksi pari coveria AC/DC:n TNT ja lopuksi Diolle omistettu biisi Man On The Silver Mountain. Belladonna oli hyvässä iskussa koko keikan ja oli hauska seurata, miten Anthraxin nykyinen kitaristi Joe Donais hoiti hommansa.

IMG_5212

 

Lopuksi lavalle saapasteli Zakk Wylde jonka setti alkoi tyypillisellä machokitaraelvistelyllä. Tämä suotakoon Wyldelle, sillä mieshän tunnetaan kitarataitojensa esittelystä. Miehen setti koostui kaiken kaikkiaan viidestä biisistä. Ei ollut mikään yllätys, että setti rykäistiin käyntiin Black Sabbathin kappaleella Into The Void. Settiä jatkettiin Sabbathin biiseillä Fairies Wear Boots ja N.I.B. Väliin mahtui jopa yksi Black Label Societyn biisi Stillborn, jota kukaan ei edes huomannut. Wylde hoiti hommansa mallikkaasti.

IMG_5241

Lopuksi oli oletettavasti tarkoitus heittää jokin kappale, jossa kaikki artistit olisivat olleet
edustettuina. Belladonna ehti jo kiivetä rumpupallilla istumaan, kunnes miehelle vinkattiin, että tulehan pois sieltä ja tekemään pakolliset kummarrukset ja lähdetään pois.

On mielenkiintoista, miten Metal All Stars tulee jatkumaan. Ainakin puitteet olivat tällä kertaan liian isot, sillä parituhatta päätä Hartwallilla näytti todella ankealta. Onko loppujen lopuksi mieltä tuoda moista pakettia paikalle jos kerran suosio on noin surkeaa ?

IMG_5279

 Teksti & kuvat: Arto Lehtinen