MENTAL TORMENT – On The Verge…

MentalT
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Solitude Productions

Ukrainalainen Mental Torment ei ole, kuten ehkä nimestä helposti voisi kuvitella, mitään raastavaa death metalia tai likaista thrash metalia, vaan melkoisen miellyttävävän melodisella, mutta silti myös synkällä otteella tehtyä doom- ja death metalin puolia yhdistelevää musiikkia. On the Verge… on yhtyeen ensimmäinen täyspitkä ja vuonna 2009 julkaistun promon lisäksi ainoa virallinen julkaisu.

Musiikillisesti Mental Torment muistuttaa hieman menneiden vuosien Theatre of Tragedysta, tarkemmin sanoen Velvet Darkness They Fearin aikaisesta Theatre of Tragedysta. Tietysti eroja myös löytyy, keveyttä tuovat naisvokaalit puuttuvat täysin, eivätkä kappaleet nojaa niin paljon melodioiden kautta tuotuun tunnelmaan. On the Verge… on paljon raskaampi ja synkemmän oloinen, mutta silti yhtymäkohtia Velvet Darkness They Feariin on mielestäni havaittavissa.  Etenkin molempien yhtyeiden koruttomat vokaalitoteukset sekä kappaleiden melodiaratkaisut tuntuvat huokuvan samaa henkeä. Tämä on tuskin mitenkään tietoisesti tehty ratkaisu ja voi aivan hyvin olla, että teen kaikki assosiaatiot vain omassa päässäni. Mainitsin kuitenkin asiasta sen takia, että löydettyäni yhtäläisyydet en oikein niitä enää pystynyt karistamaan mielestäni.

Levy kuulostaa hyvältä äänipoliittisesti ja äänimaailma on melko muhkea. Kaikki instrumentit ovat kuultavissa selkeästi, minkä ansiosta kappaleiden melodiat ovat myös kuultavissa kaikkine nyansseineen. On the Verge… on kaikkiaan melko hyvä paketti doom metalia, jonka pahin heikkous on ehkä lievästi sen pituus ja se ettei kappaleet nyt kuitenkaan eroa toisistaan selkeästi. Tyyli on toisaalta eheä, mutta ehkä vaihtelua olisi silti voinut olla hieman enemmän.

Ukrainian Mental Torment is not some brutal death metal or dirty trash metal,  as it could be easy to mistakenly think assume, but is instead doom and death metal with quite pleasantly melodic aspects, but also with dark and heavy touch. On the Verge… is this band’s first full-length album and only official release with an exception of a promo that was released in the year 2009.

Musically it reminds me of Theatre of Tragedy from the past years, more specifically from the Velvet Darkess They Fear era’s Theatre of Tragedy when the band was on it’s prime. Of course there are lots of differences too, like female vocals that don’t exist with Mental Torment and songs that do not rely that much on the ambience created by melodies. On the Verge… is a lot more heavier and darker too, but still I find lots of confluences regarding Velvet Darkness They. Especially the way both bands use coarse and raw vocals and the way melodies are presented feels the same on both cases. I don’t think this is in anyway planned, but just a simple coincidence and all the associations with these two records are just in my own head only. But I am mentioning this because once I noticed the similarities I really could not shake them off anymore.

The album sounds very good and the soundscape is very hefty. All of the instruments are recognizable, which makes it possible to hear all the good melodies with all their nuances intact. On the Verge… is all in all a pretty good package of doom metal, which greatest weakness is maybe it’s length and the fact that maybe the songs do not differ that much from each other. The composition work is pretty solid as a whole, but maybe there still could have been more variation.

Aleksi Vaittinen