MASTEROID – MMXIII

Masteroid-MMXIII
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Inverse Records

 

Tämä arvostelu tulee kyllä nyt jo hieman myöhässä, sillä tätä kirjoittaessa Masteroid on yhtyeenä jo kerennyt hajoamaan. Sen jäsenet jatkavat kulkemista musikaalisia polkujaan pitkin luultavasti muiden yhtyeiden ja projektien parissa. Mutta parempi myöhään, kuin ei milloinkaan ajattelin ja laitoin levyn soimaan. Yhtyeellä on takana muutama aiempi pienimuotoinen julkaisu, suurin muutos ilmaisun kanssa on ilmeisesti kuitenkin ollut kappaleiden kielen vaihtaminen äidinkielelle. Suomeksi laulettua stoneria ei ole aiemmin tullut ainakaan allekirjoittaneelle vastaan, joten annan plussaa jo siitä.

Yhtyeen mäiske on määrätietoisen räväkkää ja kappaleissa on aistittavissa hyvä jammailun tunne koko ajan. Äänipuolelta olin erityisen tyytyväinen siihen kuinka mukavasti basso pörisi ja murisi taustalla. Eikä muutkaan kielisoittimet suinkaan huonosti pörissyt ja rummut kolisevat mukana oikein sopivan raivokkaasti.

Kappaleissa on muutenkin melko kova paiskomisen meininki. Tunne on vauhdikas. Tästä syystä hieman erikoiselta ratkaisulta tuntui se, että osa kappaleista olivat melko pitkiä. Loppupeleissä tämä johti siihen, että ne puutumista alkoi ilmaantumaan ja turtumusta olisi ehkä voitu ehkäistä pienellä tiivistämisellä ja käyttämällä hieman enemmän rauhallisia kohtia apuna.

Suurin ongelma levyllä on mielestäni kuitenkin laulutoteutukset. Tarkemmin sanottuna puhtaasti lauletut kohdat siis eivät oikein meinaa aina toimia. Ne olivat jotenkin häiritsevällä tavalla laulettu. Ehkä se on vokalisti Tomi Ojansivun tapa venyttää sanoja säkeiden lopussa hyvin pitkään, tai sitten se oli vain hänen lauluäänensä yleisesti joka minua häiritsi. Onneksi lauluissa on kuitenkin tajuttu käyttää hyvästi myös vaihtelua. Esimerkiksi välillä kappaleissa meininki äityy rääkymiseen ja karjumiseen asti ja silloin vokaalit sopivat musiikin kanssa yksiin erittäin hyvin.

Levy olisi mielestäni ollut aivan kelpo pelinavaus yhtyeelle ja sitä mitä nyt debyytiltä yleensä voidaan odottaa. Hieman sääli, että yhtye on jo päättänyt puhaltaa pilliin ja lyödä hanskat tiskiin, sillä Masteroid tuntuu kuitenkin taitavalta yhtyeenä ja MMXIII, vaikkei nyt omaan makuuni täydellinen, ihan pätevältä levylliseltä stoneria.

Aleksi Vaittinen