MASSACRE – From Beyond (uusintajulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Earache Records

Kun miettii vuoden 1991 antia death metal -albumien suhteen, aikamoista herkkua oli tarjolla monelta nykyään legendojen kirjoissa majailevalta orkesterilta. Massacre ei tähän joukkoon kuulu vaikka miehistönsä puolesta kyse on melkein Chuck Schuldinerin luotsaamasta melko tunnetusta bändistä. From Beyond -levyä edelsi episodi, jolloin Death lähti Spiritual Healing -kiertueelle. Pohjois-Amerikan osuuden jälkeen Chuch Schuldiner päätti jättää sovitut Euroopan keikat soittamatta, mutta Bill Andrews ja Terry Butler jatkoivat matkaa, ja kiersivät Kreatorin kanssa muun muassa Suomessa. 27.11.1990 näin Tullikamarilla siis Deathin ilman Chuck Schuldineria, ja kun bändin välihuudoissa vielä haistateltiin sitä itseään Chuckille, tiesi, ettei tämä ollut ihan se floridalainen death metal -bändi, joka sen piti olla.

Andrews ja Butler liittyivät Rick Rozzin ja Kam Leen seuraksi Massacreen, jonka debyytin Earache sitten julkaisi. Soittipa levyllä myös nelikon lisäksi viideskin mies, mutta hänen osuutensa on sopivasti jätetty pois kunniaa jaettaessa. Itse asiassa koko Massacre-vyyhti on sellainen, että jos lukee vaikkapa Kam Leen kertomuksia bändin historiasta, ei juonenkäänteistä ole pulaa.

Musiikki puhukoon siis puolestaan. Mutta kun ei puhu. Vaikka bändin historiikkiin sisältyy jos jonkinlaista koukkua ja juonenkäännettä, levyllä soittaa orkesteri, jonka death metal on tylsää, puuduttavaa, ja niin helvetin amerikkalaista kuin olla ja voi. Silti levyllä on satunnaiset hetkensä, jotka kuitenkin jäävät ponnettoman kokonaisuuden alle. Tiedän, että levyllä ja bändillä on monien mielessä melkoinen asema amerikkalaisen death metalin pioneerina mutta melkein tekisi mieli sanoa, että levyssä haisee Morrisound ja ylituotettu death metal pahimmillaan.

Ymmärrän kyllä, että Massacren demot herättivät kiinnostusta, ja jotkut artistit pitivät esimerkiksi Kam Leen laulutyyliä esikuvanaan mutta on kyllä todella mautonta väittää, että From Beyond -levy olisi ollut jonkinlainen suunnannäyttäjä death metalin huomattavasti kirkkaammille tähdille, siis niille alkuaikojen kulteille. Death metalin aikajanaa tarkastellessa huomaa jo virheen, mutta silti kaupalliset tahot keuhkoavat tämänkin uusintajulkaisun olevan juuri se, mikä sai jotain aikaan. Ja silti… mitäpä jos From Beyond olisi julkaistu jo 1987.

Tommi Hakonen