MANILLA ROAD: Invasion (uudelleenjulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Shadow Kingdom Records

Manilla Road -debyytin julkaisu cd-muodossa ei ole mikään ainutlaatuinen asia, koska ainakin Sonic Age Records laukaisi Invasionista ja sitä seuranneesta Metal-albumista painosmäärältään melkoisen rajatun tuplajulkaisun markkinoille vuonna 2004. Tosin tuokin laitos on jo aikoja sitten loppuunmyyty ja kyseistä tuplaa näkeekin kaupiteltavan netin syövereissä jopa yli sadan dollarin hintaan, joten uudelleenjulkaisuun on selvä oikeutus.

Ilmeisesti master-nauhat ovat edelleen kateissa, koska ainakin itse kuulen kappaleiden välissä pariin kertaan hyvin lievää vinyylin rahinaa. Myös Sonic Agen julkaisulla remasterointi tapahtui vinyyliltä. Sitä en mene vannomaan, onko Shadow Kingdom käyttänyt tismalleen samaa vinyylilähdettä kuin Sonic Age Records.

Manilla Roadin monipuolisen, pitkäkestoisen ja eeppisen heavy metal -uran käynnistänyt longari on tyyliltään enemmän blues-vaikutteista hard rock -jytää kuin metallin kuuminta ydinlaavaa. Kyllähän vuonna 1980 metallipäitä hemmoteltiin jo monilla raskaammilla teoksilla, mutta tavallaan Manilla Road oli omintakeiselle ja vanhahtavalle heavyn metal -polulle johtavan tiensä valinnut jo tällä julkaisulla.

Itse asiassa Invasionin julkaisuajankohta voisi hyvinkin olla jopa kymmenen vuotta aikaisempi, koska niin muinaiselta tämä kaikkine Zeppelin-, Heep- ja Hawkwind -vaikutteineen kuulostaa. Tosin yhtyeen yhdeksi tavaramerkiksi muotoutunut kiehtovan eeppinen sävellystyyli nostaa jo Invasionilla hienosti päätään esimerkiksi kappaleissa Far Side of the Sun ja The Empire.

Todelliseksi heavy-jytän helmeksi paljastuu kokonaisuudesta selvästi eroava Street Jammer. Aivan kertakaikkisen huumaava teos! Yksin tämä kappale, joka heavy rock ’n rollin ylivertaisuudesta kertovana on samaa sarjaa muiden muassa Hard Rock Sallisen Heavy Metal Symphonyn ja Holocaustin Heavy Metal Manian kanssa, on riittävä syy tämän historiallisen kiekon hankkimiseksi.

Voi olla vain yksi Manilla Road! Satunnainen kaduilla jammaaja iloitsee myös lyriikoiden sisällyttämisestä booklettiin. “The Streets are crowded, tonight I’m out for blood, my car’s ignited, and I’ve got rubber to burn. My stereo, is cranked to the max, oh Rock and Roll Heavy metal, I’ve got all the hottest stacks cause I’m a Street Jammer!”

Tuure Heikkilä