MANETHEREN – Time

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Debemur Morti Productions

Alussa hakiessani yhtyeestä hieman tietoa tätä arvostelua varten ei ensivaikutelmani ollut mitenkään järin positiviinen. Yhtyeen nimi, Manetheren, tulee ilmeisesti Ajan pyörä -nimisen fantasiakirjasarjassa olevan muinaisen valtakunnan nimestä. Tällainen omaperäisyys alkaa jo hieman itkettää, mutta kaikeksi onneksi asiat voisivat toki olla vielä hullummin ja nimet revitty jostain Tolkienin teoksesta. Yhtye on kuitenkin jonkin mittaisen uran tehnyt, jo vuonna 2003 perustettu, minnesotalainen yhtye tuolta rapakon takaa. Time on itselleni ensimmäinen kosketus yhtyeen mustaan metalliin, joka ammentaa lyrikaalisen sisältönsä paranormaalista, hengistä ja aaveista ynnä muusta sellaisesta.

Musikaalisesti Manetheren muistuttaa minua jostain syystä hieman Puolan mainiosta Mgła -orkesterista, ehkä molempien melodioissa on samanlaista kylmän viiltävää tunnelmaa. Puolalaisiin verrattuna Manetheren on kuitenkin hiukan moniulotteisempaa ja ei nojaa kuitenkaan aivan niin paljon junnaavaan toistoon. Äänimaailmansa puolesta kitara todellakin kuulostaa mukavan viiltävältä, muiden soitinten jäädessä taustalle antamaan tukea. Yhtyeen ilmaisu on hyvin tunnelmallisen oloinen ja levyn ilmapiiri on sopivalla tavalla kolea.

Kappaleet meinaavat olla ainakin omaan makuuni kuitenkin himpun verran liian pitkiä kestoltaan. Ja koska ne ovat sävellyksiensä puolesta pääasiassa vain nopeaa tykitystä, niin se kyllä alkaa kuuloelimiä jo puuduttamaan pidemmän päälle. Levyllä on mittaa jopa majesteettiset 74 minuuttia ja vaikka niistä parikymmentä olisi pudottanut poiskin, niin kokonaisuus tuskin olisi hirveän paljon lopulta kärsinyt. Ehkäpä levyn nimi Time tuleekin siitä, että sen kuuntelemiseen menee ihan vitusti aikaa, eh heh, puujalka, kops.

Aleksi Vaittinen