Lumoaako fasismi black metalissa?

Onko fasistinen tai kansallissosialistinen ideologia sinulle (positiivisessa tai negatiivisessa mielessä) merkityksellinen asia black metalissa? Haluatko osallistua asiallisen tieteellisen tiedon tuottamiseen?

On lähemmäs kymmenen vuotta siitä, kun tein haastatteluja väitöskirjaani varten. Se käsitteli kansallismielisiä vaikutteita suomalaisessa ja norjalaisessa black ja folk metalissa. Väitöskirjan yksi luku oli omistettu kansallissosialismille black metalissa. Väitöskirjan jälkeen muut projektit ja – mikä tärkeintä – omat lapseni ovat pitäneet kiireisenä, mutta nyt on aika palata pohtimaan fasismia ja kansallissosialismia uudessa tutkimushankkeessa.

Fasismi on hankala käsite. Ahtaimmillaan se viittaa vain italialaiseen politiikkaan, laajimmillaan keneen tahansa eri mieltä olevaan. Kansallissosialismikin on sangen monitulkintainen asia. Tässä uudessa tutkimuksessani pyrin pureutumaan juuri tähän monitulkintaisuuteen: mikä fasismissa tai kansallissosialismissa vetää puoleensa ja miksi? Onko se yhteiskunnallista kannanottoa vai jotain huomattavasti henkilökohtaisempaa?

Tämänkertainen tutkimukseni on osa Fasismin lumo ja affektiivinen perintö suomalaisessa kulttuurissa -hanketta: https://fasiaffekti.wordpress.com/

Etsin tutkimukseen haastateltavia. Jos haluat osallistua täysin anonyymisti, voit vastata oheisen kyselylomakkeen kysymyksiin. Haastattelu voidaan toteuttaa myös perinteiseen tapaan kasvotusten. Otapa yhteyttä, jos tämä vaihtoehto innostaa enemmän. Kaikenlaiset näkemykset ovat tervetulleita, myös kriittiset.

FT Aila Mustamo
Tutkija, Turun yliopisto
aila.mustamo (at) utu.fi
029 450 2593

Linkki kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/9d31719c-1647-47bd-a51d-c9f4b9049588?displayId=Fin2321450