LOCO_MOTIVE – Entartete Kunst

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Arz Records

Jos etsit rehellistä ja reteää rokkitykittelyä, tämä levy ei ole oikea paikka. Loco_Motiven maailma koostuu usvasta, uhkasta, yllätyksistä, mietiskelystä, levottomuudesta ja niin edelleen. Musiikkihan on jonkin sortin kokeellista ambient- ja elektrovaikutteista jazzia. Kai. En ole alan asiantuntija mutta mielenkiinnolla otin tämän lp:n kuunteluun kun tuli yhtyeen edellinenkin levy eli SI-debyytti arvosteltua.

Vaikka kansanomanen rehti rokkaavuus ei siis ole tämän yhtyeen päätavoite, on Entartete Kunstilla ykköslevyyn verrattuna enemmän tarttuvaa svengiä ja bassovetoista jytkettä. Siinä missä debyytti oli sekavampaa ja hermostuneempaa harhailua, tällä levyllä maltetaan keskittyä selkeämpiin kuvioihin ja koossa pysyviin kappaleisiin. Tavanomaisuutta vältellään kuitenkin onnistuneesti, sillä levotonta poukkoilua tapahtuu sopivin väliajoin. Lisäksi sähköiset pulputukset ja muun muassa kanteleen näppäilyt yhdessä kappaleessa luovat tyylikkään vaihtoehtoisen todellisuuden tunteen. Biiseistä rauhallisimmat voisivat sopia jonkin ränsistyneen hotellin aulaan, kun istut ikkunapöydässä sadetta katsellen ja tiskiltä kantautuu ikuiselta tuntuva vieraskielinen puhe, kellon viisarit naksuvat välinpitämättömästi ja yhtäkkiä aika menettää merkityksensä.

Läpikuultavalta siniseltä vinyyliltä kumpuava soundimaailma on yhtä aikaa futuristinen ja vanhanaikainen, vähän samalla tavalla kuin muutaman vuosikymmenen takainen scifi-elokuva. Erityisesti bassosta lähtevät muhkeat ääniaallot miellyttävät korvaani. Teemana levyllä on ns. rappiotaide, (saksaksi juuri Entartete Kunst), termi, jota natsit käyttivät ihanteisiinsa sopimattomista tyylisuunnista. Levyn takakannessa onkin tietoa muutamasta tällaisen leiman aikoinaan saaneesta taiteilijasta. Oikein maukasta pohdiskelevaa tunnelmaa tämä levy tarjoaa. Albumin parasta antia ovat mielestäni nimenomaan odottavat, tummat ja uhkaavat osuudet.

Seppo Rautio