KRISIUN: The Great Execution

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Century Media

Tylsä levy. Noihin sanoihin voisi tiivistää ennakkopelkoni laittaessani tämän brasilialaisen trion uutukaisen soimaan. En tiedä, mistä moinen aavistus oli mieleeni hiipinyt. Eihän Krisiun ikinä ehkä sinne kaikkein arvostetuimpaan death metal -bändien luokkaan ole kiivennyt noin yleistä mielipidettä ajatellen, mutta edellinen kuulemani levy, vuoden 2006 AssassiNation, oli tietystä kuivakkuudestaan huolimatta ihan kelpo julkaisu.

Eivät pelot heti aivan vääriksi osoittautuneetkaan: jyhkeästi ja varmaotteisesti louhiva avausraita The Will to Potency ei ensikuulemalla aiheuttanut hylkimisreaktiota mutta ei riemunmölähdyksiäkään. No, toisena kuultava Blood of Lions herätteli jo enemmän tunteita uhoavalla otteellaan. Kappaleiden taso myös pysyy korkeana kautta levyn, ja niiden kesken on kohtalaisesti vaihtelua. Vastustamattoman tarttuvalla riffillä varustettu keskitempoinen Descending Abomination kuuluu ehdottomasti levyn huippuhetkiin. Samoin sitä seuraava The Extremist uppoaa tajuntaan kiihkeän ripeällä iskevyydellä, johon maltillisemmin jurnuttava kertosäe tuo tyylikästä lisämakua. Kolmantena täkynä voisin nostaa esiin Extinção em Massa -viipaleen, joka hyökkää päälle raivokkaan punkahtavalla thrash-crossover-otteella. Kyseisellä raidalla on vierailevana vokalistina tyyliin sopivasti Ratos de Porao -mies Joao Gordo. Kahdessa kappaleessa kuullaan myös vierailevan kitaristin taidokasta akustisen kitaran lurittelua, mikä tuo raikkaan tuulahduksen raskaan murjonnan keskelle.

Levy on nauhoitettu kokonaan analogisella laitteistolla, millä on vältetty liian puhtoinen äänimaisema. Toisaalta äänentaso on nostettu sen verran korkealle, että etenkin rumpujen osalta lopputulos on erittäin hyökkäävä. Näin ollen levy saattaa tuntua rasittavankin hakkaavalta, jos sitä jostain kumman syystä haluaisi kuunnella hiljaisena taustamusiikkina. Kaiken kaikkiaan The Great Execution on erittäin onnistunut ja koukuttava levy. Krisiunin pohjana on edelleen selkeälinjainen, vaihtelevatempoinen death metal ilman kummempia venkoiluja tai hämyilyjä. Tällä levyllä tutulle perustalle on onnistuttu luomaan eläväinen ja murhaavan tehokas kokonaisuus.

Seppo Rautio