Korgonthurus – Vuohen siunaus

Korgonthrurus (kansi)06062016
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Woodcut Records

Millenniumin taitteessa alulle laitettu Korgonthurus käväisi Tuonen mailla vain vuosi perustamisensa jälkeen. Tuosta rajakokemuksesta toettuaan bändi on takonut maailmalle kymmenkunta pienjulkaisua ja siihen päälle yhden täyspitkän (Marras, 2009).

Woodcut Recordsin ennakkoon julkaisema materiaali lupaili kokonaisvaltaista tasonnostoa ryhmältä, joka ainakin omassa mustan metallin geografiassa on pääosin ollut tuntuvasti tutkan alapuolella. Tämä lupaus pitääkin, sillä kaiken haalealla ilmalla pullistetun hengellisen aikuishevin rinnalla Korgonthuruksen toinen kokopitkä on raikas mutta luuta myöten viiltävä tuulahdus rehellistä ja teeskentelemätöntä mustaa metallia, joka samalla onnistuu innovoimaan musiikillisen spektrin synkemmässä päässä.

Vuohen siunaus on omassa kategoriassaan monipuolinen levytys: on verevää raivoa, kirkunasooloa ja jopa junttariffiä, mutta toisaalta on myös murheenmustaa hidastelua ja melankoliaa. Aivan erityisesti levyn yleistä kiinnostavuutta ja kuuntelukestävyyttä lisää taiten varioitu rytmiikka, jonka ansiosta monet kappaleet ovat yllättävänkin tarttuvia. Maininnan ansaitsee myös menneisyydessä muun muassa Hornassa vaikuttanut vokalisti, Corvus, joka tulkitsee hienosti sekä äänirekisterin matalassa että korkeassa päässä.

Ensimmäisillä kuuntelukerroilla tuntui siltä, että muilta osin hyvin onnistuneen levyn ongelmana on aidosti mieleenpainuvien kappaleiden puuttuminen, mutta tämäkin ongelma korjautui useamman kuuntelukerran myötä. Henkilökohtaiseksi suosikiksi nousi lopulta kappale Ihmisyyden raunioilla, joka on myös erinomainen läpileikkaus levyn muuhun sisältöön.

Yhteensummaten voidaan sanoa, että Korgonthuruksen verkkaisesti maailmalle summonoitunut toinen täyspitkä on todella onnistunut levytys, joka samalla lupailee bändille kirkastuvaa tulevaisuutta. Odotan innolla kolmatta ja ratkaisevaa kokopitkää.

Harri Linnera