KHROMA – Collapse

collapse_rgb_web300pix
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Inverse Records

Kokeellista elektrometallia? Metalsteppiä? Industrialia? Trip-hoppia? Mitähän tästä nyt sanoisi. Kovasti yritetään uusia genrenimiä keksiä ja rajoja rikkoa. Vanhana jääränä kuitenkin väitän, että myös Khroman uusi Collapse -levy on industrial metalia. Khroma on ponnahtanut “pinnalle” aika yllättäin ja olipa yhtye Tuskassakin jo viime vuonna, joskin itse onnistuin keikan välttelemään onnistuneesti. Vuonna 2010 perustettu helsinkiläisyhtye julkaisee nyt siis debyyttilevynsä kun keikkakiertue on hoidettu alta pois. Käyhän se niinkin päin.

Palatakseni Khroman musiikkiin, koen sen olevan industrial metalia vaikka sekaan mahtuukin hieman poikkeavia elementtejä kuten vaikkapa sitä trip-hoppia ja dubsteppiä sun muuta. Pääsääntöisesti saan albumista kuitenkin vahvan Fear Factory ja Korn viban ehkäpä repivistä lauluista, jämäköistä bassoista, murhaavan napakasta rumpumätöstä ja tarkoista rakenteista johtuen. Edellä mainittu seikka siis Khroman eduksi, sillä helvetin hyvältä kuulostaa. Muutamaa hieman tylsempää, joskin silti kuunneltavaa, kappaletta lukuunottamatta levy pommittaa korville erinomaista musiikkia. Biisit kuten aloitusraita Collapse, A Vessel to Steer ja Distorted ovat ehdotonta hittimateriaalia valtavan äänivallinsa ja hienosti sekaan ahdettujen industrial elementtiensä ansiosta.

Collapse oli positiivinen yllätys. Täydellinen levy se ei ole, mutta ansaitsee kyllä paikkansa levysoittimessa toisenkin kerran.

Markus Mähönen