Jalometalli 7.–8.8. 2015 Kuusisaari, Oulu

PERJANTAI

Jalometalli palasi Kuusisaareen noin 10 vuoden jälkeen. Viime vuosi Oulu-hallin seudulla ei ollut ihan optimaalinen ratkaisu, vaikka pääpiirteissään kaikki toimi ihan ok. Nyt oli mukava huomata, että Kuusisaaressa jonkinlaisen puolikkaan Qstockin kokoinen alue toimi mainiosti. Lavojen sijainnit on varmaan Qstockissa hyviksi todettu, enkä itse ainakaan hoksannut bändien soittaessa mitään muilta lavoilta tulevia häiriöääniä.

_MG_0196

Tihku ja tummanpuhuva taivas vaihtuivat sopivasti tapahtuman alkaessa aurinkoiseksi, jopa turhankin paahtavaksi sääksi. Battle Beastin tuotteistettu taisteluhevi ja vokalisti Nooran tarkkaan harkitut maneerit ovat kaksipiippuinen juttu, mutta viihteenähän tähän täytyy suhtautua, ja sellaisena päälavalla toimi ihan ok. Paitsi että ”hevimusiikkia” koskevat välispiitkit olivat kuin jollekin perusrockfestarille laadittuja, mutta Jalometallin yleisölle tuo oli vain typerää. Sopiiko bändi mitenkään Jalometallin profiiliin? Festivaalin historian puitteissa ehkä ei, mutta ainahan sääntöjä voi vähän venyttää.

battlebeastBattle Beast

Sisälavalla uudehko paikallinen Encrypted kuulosti ihan siedettävältä proge-death-haahuilulta. Toivottavasti saavat tästä Jalometallin soittosaumasta sisua jatkaa kehitystään. Olihan tuo aika päämäärättömän kuuloista louhintaa, mutta jonkinlaista orastavaa potentiaaliakin olin havaitsevinani.

encryptedEncrypted

sotajumalaSotajumala

Hellin överiksi vedetty heavy metal -teatraalisuus tahtoi taas menettää tehoaan loppua kohti, vaikka pidin keikasta kyllä silti erittäin paljon. Huomasin tällä kertaa, että vokalisti David Bowerin jutut ja jotkut elkeetkin ovat vähän samantyyppisiä kuin Primordialin Nemtheangalla. Hieman samanlaisesta ähkystä muistan kärsineeni myös Primordialin keikoilla. Vimmattu käveleminen ympäri lavaa ja ikään kuin runonlausujan tehokeinoja käyttäminen ovat joka tapauksessa edelleen aika uniikki juttu.

Jalometalli 2015Hell

Jalometalli 2015Obscure Burial

Satanin keikasta jäi mieleeni lähinnä kitaristi Steve Ramseyn elehtiminen. Ikää on jo yli 50 ja painoakin reippahkosti, mutta mies kitaroi ja heilui vauhkona etenkin setin loppupuolella. Noin muuten tästä jäi ihan perushyvän hevikeikan tuntuma. Käppäistä, mutta ihan toimivaa.

Jalometalli 2015Satan

Oulun legenda Wengele oli lauteilla pitkästä aikaa, vaikka uutta tuotantoa ei sitten 2004 demon ole ainakaan vielä julkaistu. Liekö bändi siis aktiivinen varsinaisesti nykyään, en tiedä. Kyllähän se thrash sieltä raikasi ihan mukavasti ja Pullan äänijänteet ovat edelleen ihan hyvässä rasvassa.

Jalometalli 2015Wengele

Cradle of Filth on niitä bändejä, joiden osalta minulla se juna meni jo, peruuttamattomasti. Tätä teatteria en vaan pysty ottamaan enää 100 % tosissaan. Danin kaakattaessa kimeitä kärinäkohtia ei vaan pokerinaama pidä millään. Tällä kertaa bändi kyllä kuulosti paljon paremmalta kuin muutama vuosi sitten Kuopion Rockcockissa. Jäsenistä oli vaihtunut sillä välin käsittääkseni kaikki paitsi Dani ja rumpali. Filthin visio kauhuteemaisesta äärimetallista on vaan niin sirkusmaista, että se kauhu ei sieltä lainkaan minulle ainakaan välity. Lisää naureskelua aiheuttivat Danin vaatimukset moshpitin aikaan saamiseksi… mitä helvettiä?

Jalometalli 2015Jalometalli 2015Cradle of Filth

Obituaryn tyly ja tympeä lanaus oli tervettä vastapainoa näille teatteribändeille. Punaniskamättö tuntui etenkin näiden muiden bändien lomassa todella raikkaalta tuulahdukselta. Bändi oli liekeissä, soundi sopivan raskas ja moshpit luonnollisesti päivän brutaalein. Miten voikin näin simppeli juttu olla vaan niin kovaa? Ei tajua. Halolla päähän 666.

Jalometalli 2015Jalometalli 2015Obituary

Vaikka käppähevin uusi tuleminen ei minua kauheasti lämmitä, niin tokihan Saxon silti vakuutti. Bändissä on vaan jotain vastustamatonta ja kiistämätöntä voimaa, jota ei oikein voi olla arvostamatta. Soittopuolella erityisesti basistin Steve Harris -tyyppinen sormityöskentely ja vauhko tukan heilutus oli helvetin kivaa seurattavaa, ja kyllä kitaristeistakin lähti liikettä elämöintiä ihan sopivasti. Illan tummuessa valotkin pääsivät kunnolla oikeuksiinsa. Itse mr Saxon, vokalisti Biff, räjäytti pankin kertoessaan, että heidän soittaessaan ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna ’83 hän tapasi ihmisiä, jotka olivat ryypänneet 14 päivää putkeen. Hellin kitaristi ja hittituottaja Andy Sneap kävi soittamassa yhden kappaleen muun bändin kaverina.

Jalometalli 2015Saxon

Kesken Saxonin tuli käytyä ihmettelemässä jonkinlaisessa nosteessa olevaa Alfahannea. Ehkä tästä joku Turbonegrosta tykkäävä saa jotain irti, mutta oma reaktio oli heti ”vittu mitä paskaa”. Tällainen rokkikukkoilu on juuri sitä, mikä ehkä livemeiningeissä itseäni eniten ärsyttää. Päätös paluusta Saxonin pariin oli melko nopeasti tehty. Hieno ilta!

jessJess and the Ancient Ones

 

LAUANTAI

Sään puolesta hommat menivät taas nappiin, kun aurinko tuli esiin aamupäivän sadekuurojen jälkeen. Kyllä kelpasi! Yleisö taisi olla taas kerran aika puhki edellisen päivän riennoilta, sillä Lost Society ei vaan saanut oikein kaipaamaansa liikettä yleisöön. No, jaksoivat silti soitella energisesti, joten työmoraali on kyllä kohdallaan. Bändin kuvaaja kävi välillä korisemassa itselleen omistetussa kappaleessa ja muutenkin sekoilemassa, mikä oli hauska lisä.

lostsocietyLost Society

evildriveEvil Drive

Annihilator oli varmaan must niille, jotka sitä aikoinaan herkässä iässä kuuntelivat, sillä ihan kauheasti bändi ei ole Euroopassa soitellut kuin vasta viime vuosina. Itselläni ei tätä maagista yhteyttä ole, ja sen vuoksi en oikein innostunut. Isommat thrash-nimet polkivat aikoinaan bändin alleen, mutta ei se silti bändistä toki huonoa tee. Ihan perushyvä meininki.

Jalometalli 2015Annihilator

Sadistik Forestin thrash-voittoinen jyräys oli minusta hieman ristiriidassa matalan örinän kanssa. Death/thrash on toki perinteinen kaava, mutta en oikein päässyt tästä asetelmasta yli ennen kuin setti ehti jo loppua. Pitänee antaa bändille uusi mahdollisuus joku toinen kerta.

Jalometalli 2015A.R.G.

Jalometalli 2015Lord Fist

bonehunterBonehunter

Shining tulee vastaan näillä festeillä jo niin tiuhaan, että tavallaan maku on jo mennyt ajat sitten. Silti Kvarforthin sekoilu ja lapsellinenkin provosointi jaksaa jotenkin hymyilyttä meikäläistä. Nummirockissa joku vuosi sitten mies tervehti meitä itäruotsalaisina ja tällä kertaa hänellä oli hieman erilainen unelma kuin Martin Luther Kingillä siitä, kuinka tämä Länsi-Venäjä palaa poroksi. Eräs kuvaaja koki kovia, kun Niklas nappasi kamerasta kiinni ja sylki punkkua päälle. Olisi pitänyt myös kuulemma puolikkaan Jack Daniel’s -pullon eteen hakata viereinen kaverinsa. No, ei näillä niin väliä tavallaan, sillä show oli musiikin puolesta myös hyvä siitä huolimatta, että lempparilevyltäni Halmstadilta ei tullut kuin yksi raita.

Jalometalli 2015Jalometalli 2015Shining

Inquisition oli nyt ehkä näkemistäni ulkokeikoista parhaimmillaan. Soundi oli aivan timanttinen oikeastaan. Aurinko toki paisteli, mutta Inquisitionia tuo ei tuntunut harmittavan. Kauheasti bändin keikoilta ei juuri jää mieleen, mitä kappaleita soitettiin, vaan se vastustamaton black metal -virta yksinkertaisesti vie mukanaan jonnekin synkkään ytimeen. Show ei kummoinen ole kahden kaverin ollessa lavalla, mikä saattaa jättää bändin tottumattoman kylmäksi.

Jalometalli 2015Jalometalli 2015Inquisition

Candlemassin ”peruskeikka” ei oikein automaattisesti herätä innostusta sen vuoksi, että viime vuosina on ollut myös kaikenlaisia erikoisvetoja vanhojen laulajien kera. Ja sitten vielä se, että bändin dynamo, basisti Leif Edling pitää taukoa terveyssyistä. Haastatteluissa on puhuttu myös lopettamisesta muutaman vuoden sisään. Nykyisestä laulaja Mats Lévenistäkin voi olla montaa mieltä. Näistä lähtökohdista huolimatta ihan hyvinhän se homma toimi, hittejähän hurreilla riittää uransa taipaleelta vailla lampaille syöttää. Olikohan tämä viimeisiä mahdollisuuksia nähdä bändi Suomessa?

Jalometalli 2015Candlemass

Tyranexin kohdalla ensi-innostukseni on alkanut hiipua. Linnean laulu otti nyt jotenkin korviin, vaikka debyyttialbumin tullessa pidin sitä virkistävänä juttuna. Onko bändi väljehtynyt, vai olenko minä väljehtynyt sillä välin. En osaa sanoa. Ei nyt vaan jotenkin lähtenyt.

Jalometalli 2015Tyranex

Tribulation, mitä helvettiä teille on tapahtunut?! Pari vuotta sitten The Formulas of Death oli oikeasti kova levy ja omaperäinen levy, mutta nyt on uuden kiekon myötä menty jo niin syvälle siinä hippirockin ja death metalin yhdistelemisessä, että punainen lanka ainakin minulta hävisi totaalisesti. Bändin habitus ei ehkä ole aikoihin ollut kovin maskuliininen ja meikkipeili on ollut ahkerassa käytössä, mutta nyt livenä toisen kitaristin vammaset ilmeet ja syväuurteinen paita saivat meikäläisen ihan hämilleen. Mitä ihmettä? En muista nähneeni noin naurettavaa ilmeilyä kuin ehkä Dimmu Borgirin Galderilta joskus. Ehkä ovat edellä aikaansa tai jotain, heh. Katsoin kyllä keikan loppuun asti ja kyllä se musiikki soljui eteenpäin ihan ok, mutta lisääntynyt rock-henkisyys soitossa ei vaan ärinälaulun kanssa oikein minusta toimi. Toivottavasti tekevät korjausliikkeen suuntauksensa kanssa jossain vaiheessa.

Jalometalli 2015Tribulation

Fleshpressin kehitys sludge-bändistä psykedeelisemmille ja progressiivisemmillekin vesille on ollut kiinnostavaa seurata. Todella vangitseva setti toimi hyvin pimeällä sisälavalla. Käsittääkseni koneita ja perkussiota soittava kaveri on aika uusi lisäys bändin miehistöön. Rumpalin ja perkussiokaverin hakatessa vehkeitään synkassa oli ihan hyvä live-elementti muuten jäyhän esiintymisen suolana. Yksi päivän parhaista.

lihaprassiFleshpress

Jalometalli 2015Jalometalli 2015Dark Tranquillity

Hooded Menace ensimmäistä kertaa basisti-vokalisti Markus Makkosen kera jätti vähän kaksipiippuisen fiiliksen. Mureat örinät miehestä kyllä lähtee, mutta toisaalta se ero albumiversioiden vokaaleihin silti hieman rasittaa. Levyllä vokaaleissa on hieman enemmän nyansseja. Toivottavasti livenä vain kitaraan keskittyvä Lasse saadaan joskus uhkailtua edes vetämään hieman stemmoja. Noin muuten homma pelasi ihan mukavasti ja Hooded Menace lopetti Jalometallin ihan ansiokkaasti.

Jalometalli 2015Hooded Menace

Teksti: Jaakko Marttila
Kuvat: Heikki Sikanen & Timo Hanhirova