IRMINSUL – Fäder

irminsul_fäder
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Purity Through Fire

Kyllähän bändin ja levyn nimestä, samoin kuin kansikuvasta, tulee heti ilmi, että musiikkilajikkeen nimi on folk/pagan metal. Sitäkin tosin on olemassa kovin monenlaista. Näiden göteborgilaisten tapauksessa kyseessä on melko tarmokkaasti tamppaava, kohtalaisen selkeäsoundinen rymistely jossain pirteän metsänpeikkometallin ja melodisen death metalin välimaastossa. Fäder on yhtyeen uran toinen täyspitkä levy.

Mukana menossa on myös viulua ja pianoa sekä puhdasta naisen ja miehen laulua. Ensimmäinen kappale kestää yllättävän pitkään, ja biisin loppuosaa hallitsee kitarasooloilu ja yleinen instrumenttien tunnelmointi ilman vokalistia. Ihan mielenkiintoinen ratkaisu. Itse asiassa kuulaasti kiemurtelevat ja kuplivat kitaramelodiat ovat levyn paras puoli. Sen sijaan koskettimien pimputus kuulostaa paikoitellen kiusallisen halvalta. Myös naisen laulu jää välillä hieman uneliaan kuuloiseksi. Päävokalistin ärinät kyllä toimivat varsin hyvin ja ne kulkevat sujuvasti musiikin mukana.

Sinänsä on ihan piristävää, että levyn kappaleista kuusi on ruotsinkielisiä ja vain kolme esitetään englanniksi. Yleisesti ottaen kokonaisuus kuitenkin on hieman laahaavaa ja kiltin kuuloista perushumppaa. Liikaa on siis sellaista nykyaikaisen studion makua. Aivan kuin todellinen raivo, kipinä ja kaiho puuttuisi ja nyt varovasti siliteltäisiin sormenpäillä lajityypin kuluneimpia riimukiviä. Itse asiassa parissa kappaleessa mennään melko hirvittäviin euroviisutunnelmiin. Ja totta kai mukana on sellainen hilpeä juomalaulukin. Sekin on kovin laimea lallattelu. Viimeisenä kuullaan cover-biisi Neverending Story – sepä vasta hirveä onkin! Soundien osalta syntyy sellainen vaikutelma, että kitara ja rummut ovat pienen häkin sisällä ja toimivat siksi rajoitetulla alueella. Sävellyksissä melankolia ja reipas hyökkäävyys vuorottelevat kömpelösti vaikka sieltä täältä löytyykin toimivia ideoita.

Seppo Rautio