Inferno – Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)

Arvosana: 6/10

Julkaisija: World Terror Committee

Yli 20 vuoden ikään päässyt tshekkiläinen Inferno rimpuili jo edellisellä Omniabsence Filled by His Greatness (2013) -levyllään irti perinteisestä black metalista tuoden rinnalle utuisempia ja helkkyvämpiä kitaroita perusriffien rinnalle. Tämä psykedeelisyys on ammuttu entistä syvempiin vesiin tällä 7. albumilla.

Gnosis Kardiasilla black metal on melko ahtaalla, sillä särökitaroita ei juurikaan edes kuule kovasti kaikuvien ja miltei säröttömien kitaranäppäilyjen alta! Sen sijaan rummut ovat edelleen hyvin erottelevat ja aika pinnassa. Juuri sen ristiriidan varaan levy rakentuukin, että rummut nakuttavat aika paljon blastbeatillä ja kappaleet itsesään leijuvat jossain toisessa ulottuvuudessa. Toinen jalka on tukevasti black metalissa ja toinen yrittää harpata kerralla jonnekin toiseen galaksiin.

Infernon vielä edellistä pidemmälle viety uutukainen kuulostaa aluksi jännältä, mutta loppupeleissä psykedelia tahtoo jäädä vähän pinnalliseksi jutuksi. Biisit etenevät kuitenkin aika suoraviivaisesti eteenpäin, vaikka kappaleet ovatkin pitkähköjä. Tosin, loppupuolella on nostettava erikseen esiin kappale Gate-eye of Fractal Spiral, jossa hidastetaan tempoakin kunnolla ja päästetään se tunnelma kunnolla kasvamaan. Näitä hetkiä olisin kaivannut lisääkin ja toisaalta ehkä vähän ilkeämpääkin rosoa.

Gnosis Kardias jää minusta vähän välityön omaiseksi levyksi, jossa on liian vähän black metalia ja toisaalta psykedelian puolellakaan ei saada kaikkia tehoja irti, paitsi ihan lopussa vasta.

Jaakko Marttila