IIWANAJULMA – Hallelujah!

384061
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Plutonium Production

 

Lääkkeet, viina, väkivalta ja itsemurha. Jo neljäntoista vuoden ikään ehtineen Iiwanajulman sanoitukset viiltävät syvältä suomalaisesta sielunmaisemasta ja yhteiskunnasta. Yhtye oli itselleni jäänyt aiemmin jostain syystä pimentoon, vaikka nimi kuulostikin hyvin tutulta. Yhtye julkaisee nyt kolmannen kokopitkän albuminsa Hallelujah. Kaksi aiempaa levyä Sitä ei ole mitä ei näe ja Tuhottu tila saivat ilmestyessään lukemani perusteella varsin hyvän vastaanoton, mitä en yhtään ihmettele mikäli uuden levyn materiaali vastaa yhtään vanhaa linjaa.

Iiwanajulman musiikkia voisi kuvailla yksinkertaisesti raskaaksi suomimetalliksi, mutta se ei tunnu riittävän. Heti levyn alusta alkaen mukana kuuluu paljon muitakin elementtejä, punkkia, thrashia ja modernia metallia. Kielisoitinten kuvioista ja soitannosta tulee hieman mieleen vanhempi Korn, mutta yleisilmeeltään paljon synkempänä ja kotoisampana. Erityismaininnan saavat kuitenkin lyriikat, jotka paikoittain saavat miettimään nykymaailman menoa ihan oikeasti.

Hallelujah on kaiken kaikkiaan erinomainen lohkaisu suomalaista metallia, joka kuulostaa kuitenkin täysin omanlaiseltaan. Kappaleissa on paljon syvyyttä ja vaihtelua, mutta kokonaisuus pysyy silti eheänä ja esimerkiksi kappaleet 10-luvun itsemurha tai Ruumiini kompositio tekee mieli pistää yhä uudelleen soimaan. Erinomaisesti tulkittua todellista ja synkkää tunnelmaa, joka osuu suomalaiseen mielenlaatuun kuin kirves takaraivoon.

Markus Mähönen