IGNITE – Our Darkest Days Live [DVD]

Ignite: Our darkest days live
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Century Media Records

Kuluva kesä on ollut dvd-julkaisujen osalta antoisa. Nyt jo ulkona olevien julkaisujen joukkoon liittyy vielä yksi varsin varteenotettava tallenne. Kalifornian Ignite on taivaltanut melodisen hardcoren kentässä jo vuodesta 1993. Ahkeran kiertämisen kautta yhtye sai lopulta työvoiton, kun vuoden 2000 A Place Called Home ampui yhtyeen lopulta laajempaan tietoisuuteen. Varsinainen pommi räjäytettiin kuitenkin kuusi vuotta myöhemmin, kun Century Median alamerkin kautta julkaistu Our Darkest Days julkaistiin. Kyseessä on varsinainen genren merkkiteos ja omissa kirjoissani ainoa julkaisu, joka pystyy esiintymään edes samassa lauseessa legendaarisen Bad Religionin kärkilevyjen kanssa.

Igniten musiikillinen anti on edellä mainittuja punk-veteraaneja metallisempaa, mutta aivan yhtä upeilla melodioilla ladattua. Raivokas rummutus, tuhti kitarakomppi, eloisa basso ja vokalisti Zoli Teglasin ylärekisterissä operoivat vokaalit luovat ainakin levyllä pettämättömän paketin. Miten sitten varsinaisen keikkalavojen työhevosen livekunto taltioituu nauhalle?

Pakko sanoa, että loistavasti. Ignite on lavalla suoranaisen murhaava yhtye. Graig Andersonin kellontarkka ja energinen rummutus ajaa nelihenkisen kielisoitinryhmän tukevaa sointia armotta eteenpäin. Bändin ehdoton henkilöitymä on kuitenkin vokalisti Teglas, jonka energinen olemus ja virheettömät vokaalit suorastaan pakottavat seuraamaan tallenteen alusta loppuun. Keikka itsessään on perinteinen klubikeikka Leipzigistä. Kuvamaailmaltaan perusasioihin keskittyvä, mutta sujuvan ammattimainen dvd kuvastaa bändin olemusta mainiosti – puhdasta asiaa alusta loppuun ilman turhia kikkailuja ja hyvä näin. Biisilista keskittyy lähinnä Our Darkest Daysin materiaaliin, mutta onpa mukaan heitetty musiikkia myös aivan alkumetreiltäkin. Homma toimii ja puolentoista tunnin keikka lipsahtaa ohitse tuossa tuokiossa.

Bonareissa löytyy perinteistä making of -sälää, sekä musiikkivideoita. Ei siis mitään maailmoja räjäyttävää, mutta kun itse tuote on näinkin kovaa laatua, niin ei haitanne mitään. Bändin itsensä tuottama ja uransa ensimmäinen keikkajulkaisu voidaankin siis hyvällä omalla tunnolla listata voittajien kerhoon. Ainakin minut tämä sai vakuutettua siinä määrin, että jahka yhtye vielä joskus Suomeen rantautuu, on keikalla oltava.

Markus Makkonen