HIGH ON FIRE – The Art of Self Defense

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Southern Lord Recordings

Stonerin kultaisilta kotikonnuilta Kalifornian auringosta tulee myös stoner ja doom metalia yli kymmenen vuotta vääntänyt High on Fire, joka muodostui kitaristi Matt Piken toimesta Sleep -yhtyeen hajottua vuonna 1998. Käsissäni on uudelleenjulkaisu yhtyeen ensimmäisestä täyspitkästä julkaisusta vuodelta 2000, The Art of Self Defense, jossa kulminoituu hyvin sen ajan stoner metalin raskaampi puoli. Levyn 11 kappaleesta kuusi on alkuperäiseltä levyltä, kaksi vuoden 2001 uudelleenjulkaisusta mukaanlukien Celtic Frost –coveri ja loput kolme demobiisiä on heitetty bonusraidoiksi vuoden 2012 julkaisuun.

Äänipuoli on levyllä demobiisejä lukuun ottamatta juuri niin jyräävä kuin pitääkin ja voi hyvin nähdä, että High on Fire on omalta osaltaan ollut näyttämässä suuntaa raskaamman stoner metalin kehityksessä siihen mitä se nykyään on. Levy on ilmeisestikkin kokonaan remasteroitu ja täytyy myöntää, että homma on ihan onnistunut. Meno on hyvin raskasta basson pöristessä ja kitaroiden groovaillessa melodisia kiertojaan, sillä tempo pysyy miellyttävän laahaavana alusta loppuun.

Vaikka The Art of Self Defense onkin jonkinlainen osa stoner metalin historiaa ja klassikko omalla sarallaan, ei se kuitenkaan ole mitenkään merkittävän hyvä levy. Biisit eivät omaan makuuni ainakaan eroa tarpeeksi toisistaan ja vaikka groovea on mukana, tuntuvat koukut puuttuvan. Boonusbiisit ovat levyllä ihan kiva lisä, mutta kun kyseessä on demoversiot jo levyllä ennestään olevista kappaleista on niiden varsinainen lisäarvo levylle kyseenalainen. Ehkä joku todellinen fani niistä voi kiinnostua, mutta itseäni ne vain lähinnä alkoivat puuduttaa.  Kokonaisuutena levy on kuitenkin toimiva pläjäys rouheaa stoneria, jonka kuuntelee kertaalleen läpi ihan mielellään.

Markus Mähönen