Haastattelu: Protectorate / Cardinal Noire

pressrelease2

Istahdan Lappeenrantalaisen ravintola Pikku Peten nurkkapöytään Kalle Lindbergin ja Lasse Alanderin kanssa rupattelemaan miesten projekteista, eli Cardinal Noiresta ja Protectoratesta. Miehet ovat luultavasti ainoita lajinsa edustajia paikkakunnalla, sillä Lappeenranta on tunnettu enemmänkin hc-punkista ja metallista kuin elektro-industrialista. Nyt miesten yhteinen bändi, Cardinal Noire on julkaissut levyn, joka on tietysti oiva syy haastattelun tekemiselle.

Miehet ovat tehneet kaikenlaista pientä musiikin saralla jo pidempään. Aiempi projekti Republic of Desire loppui 2011.

Protectorate on Kallen oma projekti, jossa hän toteuttaa omia visioitaan musiikin saralla. Musiikillisesti se lähellä Cardinal Noirea, eli elektro-industrialia, tosin livenä yhtyeen nähneet voivat todistaa kuulleensa kaikenlaista pörinää laidasta laitaan.

Kalle: – Protectorate on oma projektini, genrehän on sama kuin Cardinal Noirella, mutta koska Protectoratella ei ole ollut tarpeeksi omia biisejä, niin on soitettu pari Cardinal Noiren biisiä ja aiemmissa seteissä on ollut mm. noisea ja kaikenlaista muuta improvisoitua kamaa industrialin ja ambientin väliltä.

Cardinal Noire on Kallen ja Lassen yhdessä muodostama kokoonpano, joka ottaa paljon vaikutteita Skinny Puppysta.

– Kahden miehen kokoonpano, joka on perustettu loppukesästä 2012. Vaikutteita on kovasti Skinny Puppysta.

– Kuuntelin 2005 lähtien Skinny Puppya todella paljon, ja siitähän se sitten osittain läksi. Biisejä tehtiin ja homma eskaloitui siitä, levy tuli ulos vastikään. Genre on elektro-industrial, tai jotain.

 

Cardinal Noiren albumi Cardinal Noire oli DAC:n (Deutsche alternative charts, Saksan merkittävin alternative-lista) sijalla kymmenen, mutta miesten mielestä se ei ole vielä mikään menestyksen merkki, mutta ainakin ensiaskeleet kansainvälisille markkinoille on nyt otettu.

Lasse: – Se ei ole myyntilista, mutta ainakin levy oli kovin muodikas pari viikkoa Saksassa.

Kalle: – Jos näen DAC:lla jonkun levyn, niin saatan tutustua. Ei siinä sen kummempaa. Jotkut arvostamistani artisteista ovat olleet innoissaan levynsä päätymisestä tälle listalle, ja sitä kautta minä sen löysinkin.

 

Miehet ovat tyytyväisiä uusimpaan levyynsä. Jotain jäi vielä hampaankoloon, mutta yleisesti ottaen atmosfääri on sellainen kuin haluttiinkin. Lyriikoissa on heijastuksia bändin senhetkisestä elämästä, mutta mitään sen suurempaa sanomaa ei sanoituksissa piile.

– En ole 100 % tyytyväinen, mutta ei kai sitä koskaan voi ollakaan 100 % tyytyväinen. Tärkeintä on yleisfiilis jonka levystä saa. Kyseessä ei ole kuitenkaan konseptilevy, mutta lyyrisesti samaa tematiikkaa biiseissä on. Levy on nopeasti tehty, joten se on ikään kuin henkilökohtainen ajankuvaus meille kummallekin.

 

Levy-yhtiö löytyi ikään kuin sattumalta, keikkoja ohimennen kyselemällä. Suuressa osassa levytyssopimuksen tekoon oli Narkomat-musiikkivideo, joka ilmeisesti löi viimeisen naulan arkkuun.

 – Olin yhteydessä levy-yhtiöön Protectoraten tiimoilta, ja diili tehtiin siinä vaiheessa. Puoli vuotta tämän jälkeen julkaistu Narkomat-video ilmeisesti teki vaikutuksen levy-yhtiöön ja firma tarjosi diiliä kyselemättä.

5b

Musiikkivideo Narkomat-biisille on erittäin hyvä, ja asiaa udellessani paljastui, että Lasse olikin tehnyt sen itse. Todellista DIY-henkeä siis. Videota ei sen kummemmin suunniteltu, kuvattiin vaan paljon matskua jota sitten työstettiin halutun laiseksi. Mikäs siinä jos tuommoisen lopputuleman saa aikaan.

– Lasse on tehnyt videot, ex-bändin kosketinsoittaja laittoi releet päälle ja sitten mentiin kellariin kuvaamaan. Ihan jees kun ei juuri suunniteltu koko videota. Videolla ei ole sen kummempaa tarinaa taikka juonta.

 

Pääasiallinen vaikuttaja on tietenkin Skinny Puppy, mutta vaikutteita otetaan laidasta laitaan. Toisaalta miesten vanha projekti tuo omaa, metallista ilmaisuaan esille. Tämä musiikki ei ole mitään diskotanssikamaa, mutta kyllä se on kuulema saanut ihmisiä tanssimaankin.

Lasse: – Kuuntelen laidasta laitaan, joskus vaan kuulee juttuja jotka ovat genren ulkopuolelta. Musiikin tekemisessä ei mennä niinkään nuottipohjalta, vaan rytmisten elementtien mukaan.

Kalle: – Erinäiset hevijutut vaikuttaa kyllä, se antaa erilaista näkökulmaa asiaan. Näitä biisejä ei olla tarkoitettu tanssibiiseiksi, mutta se on semmoinen sivutuote.

 

Kokoonpanot ovat keikkailleet lähinnä kotimaassa, mutta kerran myös Virossa. Lumous, Synapsi, Infektio ja muut klubit ovat tulleet tutuiksi. Lisää keikkaa pukkaa, mahdollisesti myös ulkomailla.

– Virossa on tullut käytyä, klubeilla myös kuten Lumouksessa ja niin edelleen. Lähiaikoina on tulossa keikat sekä Tampereelle että Joensuuhun. Keikkoja voi mahdollisesti tulla kesällä Ruotsiin tai Saksaan.

 

Tyypilliseen keikkaan mahtuu roudaaminen, lyhyt soundcheck ja itse esiintyminen. Mitään massiivista kalustoa ei tarvita. Erikoista esiintymisessä on se, että Lasse improvisoi taustavideon esitykselle paikan päällä.

– Soundcheckit ovat minimaaliset, mutta me käytämme taustavideota jota improvisoidaan paikan päällä. Kamojen kasaamiseen ja purkamiseen menee noin puoli tuntia.

 

Protectoratelta on tulossa levy ulos vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Cardinal Noirella on uutta materiaalia kehitteillä, eli jatkoa uudelle albumille seuraa.

Kalle: – Protectoratelta on levy tulossa. Julkaisu ehkä vuoden lopulla. Digipack-painos on tulossa ja digitaalinen julkaisu.

Lasse: – Cardinal Noirelta tulle myös levy, mutta vasta myöhemmässä vaiheessa.

 

Projektien kehittämisen kanssa miehet ovat päättäneet odottaa mitä aika tuo tullessaan, sen sijaan että väkisin yrittäisivät vääntäytyä johonkin muottiin.

– Pitäisi katsella uutta soundia taikka meininkiä.

Kalle: – Pitäisi katsoa, miten Protectorate kehittyy musiikillisesti, jokin hämärä konsepti löytyy. Biisejä on varastossa, mutta ne eivät vielä ole kypsiä esitykseen.

 

Lassen ja Kallen terveiset lukijoille: ostakaa levy, jos Skinny Puppy yhtään kolahtaa tai on joskus kolahtanut. Tai vaikka ei kolahtaisikaan.

 

Teksti: Markus Jalkanen

Kuvat: Cardinal Noire