Haastattelu: Karelian Warcry

19056_logo

Kylmän jyhkeästi black ja death metalin maastoissa rytistelevä Karelian Warcry julkaisi huhtikuussa uuden kappaleen musiikkivideon kera. Teoksen nimi on Unholan tuntemattomat ja sen hämäränsynkeä tunnelma nostatti mieleen monenlaisia kysymyksiä. Ja jos vastauksia haluaa saada, on kysyttävä. Bändi vastailikin reippaasti koko miehistönsä voimalla.

Sähköisesti tehtyyn haastatteluun vastanneet musikantit olivat: A. Heiskanen, rummut (myöhemmin A), H. Järvinen, basso ( H), J. Kousa, kitara (J) sekä M. Mikkonen, kitara & vokaalit (M) Aivan aluksi pureudutaan yhtyeen nykytilaan, mitä siis on tapahtumassa, millaisia haaveita, unelmia ja pelkoja horisointissa siintää?

A: –  Veripellot-nimeä kantava albumi on valmistumassa piakkoin. Nimi liittyy löyhästi Kouvolan seudun tapahtumiin sisällissodan aikana, mutta kyseessä ei ole mitenkään täysin tähän teemaan sidottu kokonaisuus. Idea nimeen syntyi, kun olin jo vuosia ihmetellyt tämän seudun paljasjalkaisten suhtautumista toisiinsa. Naapureiden vanhemmat tai isovanhemmat ovat saattaneet sotia toisiaan vastaan ja olen tuntenut täällä asuessani, että ne haavat eivät ole vieläkään täysin parantuneet. Tarkoitus ei ole repiä auki näitä vanhoja haavoja tai mitään tällaista, lähinnä herättää ajatuksia ja keskustelua. Samanniminen kirja löytyy jo entuudestaan, jonka kirjoittajana on toimittaja-tutkija Mirja Turunen. Toivon, että ihmiset perehtyisivät tuohon kirjaan ja sen ajan tapahtumiin yleensäkin!

– Albumimme on hioutunut useiden vuosien saatossa ja sen nauhottamisen aikana jäsenille on tapahtunut paljon muutoksia elämäntilanteissa. Tästä syystä julkaisemisessa on kestänyt ihan hävyttömän kauan. Esimerkiksi rummut on nauhoitettu jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Nauhoituksia on tämän jälkeen hoidettu milloin missäkin ja liian lyhyissä jaksoissa. Tämän julkaisun myötä nettilevitykseen on tulossa lisää videomateriaalia.

J: – Uusi levy tulee, jahka saadaan loput raidat narulle ja joku julkaisemaan kokonaisuuden.

H: – Julkaisurintamalla on odotettavissa tämän uuden musiikkivideon jälkeen ainakin pientä making of / dokumentti -tyyppistä videota ja myöhemmin sitten täyspitkää olisi tarkoitus työntää ulos. Täyspitkälle on julkaisija vielä hakusessa.

 

 

 

Usva ja joukkohauta

Entäpä biisi Unholan tuntemattomat, onko siinä taustalla jokin tietty tarina, joka on inspiroinut kappaletta tai videota, vai onko kyseessä enemmän luova mielikuvituksen lento?

H: – Videon tarina on hieman sellainen ”pohjautuu tositapahtumiin” -kertomus, mutta ei varsinaisesti mikään tietty tapaus historiasta. Kyseessä on enemmänkin ajatusmatka sota-aikojen tunnelmiin kuin varsinaisiin yksittäisiin tapahtumiin.

J: – Unholan tuntemattomat kertoo fiktiivisen tarinan ajasta sodan jälkeen. Perinteinen musta/valkoinen, hyvä/paha -asetelma. Eli minulla pyöri joskus mielessä kuva komeasta ja kauniista metsämaisemasta, jonka maan pinnan peittää kylmän yön usva. Kuitenkin tuon kauniin maiseman alla piilee karu totuus, joka valkenee seuraavana aamuna. Aamulla usvan kaikottua maiseman alta paljastuu jonkin sortin joukkohauta, kasa ruumiita, joista näkee selkeästi etteivät he ole kuolleet ”normaalin” taistelun seurauksena. Heitä on kohdeltu hyvin kaltoin ennen kuolemaa. He ovat uhreja, joita ei kukaan tunne tai ei uskalla tunnustaa. Muistaakseni tein ensin sävellyksen, josta tuo maisema maalautui mieleeni.

A: – Itse olen tulkinnut kappaleen osaksi historiallisista lähtökohdista, vaikka se ei suoranaisesti viittaakaan mihinkään tiettyyn tapahtumaan. Videota tehdessämme halusin kuvittaa sen omien visioideni mukaan, joita kappale minussa herätti.

Mistäs sitten alunperin syntyi idea videon tekemiseen, ja kuinka juuri Unholan tuntemattomat valikoitui videobiisiksi?

J: – Kyseinen kappale on ollut varmaan pisimpään lähes valmis ja varmaan sitä kautta varmasti ajautui videobiisiksi.

H: – Ajatus siitä, että pitäisi tehdä video uudesta materiaalista, on ollut varmasti koko ajan läsnä. Varsinaisen toteutuksen mahdollisti rumpalimme koulutyö. Hän kertokoon siitä lisää.

A: – Kaikki tulevan levyn kappaleet pystyisi visualisoimaan kuvalliseen muotoon. Unholan tuntemattomat oli ensimmäinen täysin valmis kappale, joten se valikoitui melko luonnollisestikin videokappaleeksi antamaan jotain käsin kosketeltavaa kuulijoillemme levyn valmistumista odotellessa. Tämän biisin kohdalla tuli itselle ne vahvimmat visuaaliset vibat, joten päätin lähteä toteuttamaan kappaleelle videota lopputyönäni. Nykypäivänä konkreettisten levyjen julkaisu on vähentynyt ja tavallaan kansilehdet sekä bändien visuaalinen maailma elävät yhä voimakkaina videoissa, varsinkin lyriikkavideoissa. Totta kai toivon, että saisimme julkaistua levymme myös painettuna versiona.

– Videon tekeminen oli paikoitellen vaikeaa, sillä meillä ei entuudestaan ollut virallista itse tehtyä musiikkivideoita, vaikka bändi on ollut kasassa jo reilut kymmenkunta vuotta. Aiemmat levityksessä olleet videot ovat lähinnä olleet livevideoita ja esimerkiksi yksi video on kasattu sotien arkistomateriaalista. Vallalla oleva käsitys siitä, että ”bändi jolla ei ole omaa musiikkivideota, ei ole lainkaan olemassa” toimi myös vahvana perseelle potkijana videota tehdessä.

 

Karelian Warcry - Unholan Tuntemattomat 2 3

 

Tuolla videolla ei kauheasti pompita, syöksähdellä tai muutenkaan sekoilla ympäriinsä. Mielestäni tunnelma onkin lähinnä unenomainen. Aivan, kuin jokin salattua asia liikkuisi lähistöllä ja koko ajan valmistauduttaisiin taisteluun. Ei siis tarvita syöksyviä hävittäjiä, ydinräjähdyksiä eikä esimerkiksi moshaavia soittajia. Heiskanen jatkaa aihepiiristä:

A: – Hyvä, jos unenomaisuus välittyy myös katsojille! Olin itse editoijanakin usein unenomaisessa transsissa videota leikatessani. Tämä oli yksi lähtökohdistani, että vien katsojan unenomaiselle matkalle. Alunperinkään tarkoituksena ei ollut tehdä perinteistä soittovideota tai digitaalista lyriikkavideota. Aluksi ajattelin jopa animaationa toteutettua musiikkivideota, mutta sen aika ei ollut ihan vielä. Halusin kuitenkin, että videolla näkyy ihmisen kädenjälki ja orgaanisuus. Esimerkiksi päävalona toimi ison nuotion antama valo ja lyriikat on käsinkirjoitettu vanhan ajan mustetekniikalla sulkakynää ja tussia käyttäen. Tällainen kotikutoinen ja käsin kosketeltava tunnelmallisuus on aina ollut ominaista Karelian Warcrylle. Kuvakerronnan hidas tempo luo sopivan ristiriidan musiikin raskauden ja kuvallisen ilmaisun lempeyden välille. Itse en juurikaan pidä nopeatempoisesta leikkausrytmistä, jollaisia iso osa nykypäivän musiikkivideoista on. Jouduin jättämään paljon hyviä kuvia pois ja olisi tuntunut väärältä tunkea ne väkisin mukaan, koska silloin leikkausrytmi olisi muuttunut lähinnä epilepsiaa aiheuttavaksi kuvamössöksi.

Kuinka hyvin Unholan tuntemattomat edustaa tulevan levyn yleistä musiikillista linjaa?

J: – Mielestäni melko hyvin. Biisi on siinä kultaisessa keskilinjassa suhteessa muihin kappaleisiin, eli ei ole rauhallisin mutta ei myöskään rankin kappale levyltä. Kappaleesta löytyy viitteitä uusiin elementteihin, joita KW on tuonut muihinkin uusiin sävellyksiin.

A: – Kappale on meille ominainen jylhine melodioineen ja väkevine runttauskohtineen. Puhtaiden vokaalien määrä on lisääntynyt huomattavasti aiempaan verrattuna ja hyvä niin. Mielestäni tämä kappale ei kuitenkaan anna koko kuvaa tulevasta levystä. Tavallaan linja on kauttaaltaan keventynyt hieman ja toisaalta taas aggression määrä on kasvanut esimerkiksi rumpujen osalta. Oma linjani tälle levylle oli yksinkertaistaa soittoani ja jättää paljon turhia asioita soittamatta, joten kaikesta tuli paljon mietitympää kuin aiemmin. Voisinkin sanoa, että ensimmäistä kertaa olen täysin tyytyväinen siihen miltä rummut kuulostavat. Osa levyn vokaaleista on vielä sovittamatta ja nauhoittamatta, joten jää nähtäväksi millaiset ne tulevat olemaan sitten koko levyn matkalla. Lyriikat kuitenkin määrittävät aina paljon levyn lopullista muotoa ja soundia. Olen itse kirjoittanut parit sanoitukset tälle levylle ja sovittanutkin ne lähes valmiiksi. Nähtäväksi jää, miten ne lopulta istuvat vokalistien suuhun.

H: – Unholan Tuntemattomat on ehkä levyn raskaimpien ja kokeilevimpien teosten välimaastossa. Sikäli se on varmasti hyvä kappale esittelemään nahkansa luonut Karelian Warcry.

 

 

Karelian Warcry- Unholan Tuntemattomat

 

Sota ja elämä

Bändillä on aikaisemminkin ollut biiseissään melko paljon sotaan liittyvää tematiikkaa, ja myös yhtyeen nimestä löytyy sana ”war”. Hieman provosoiden voisi sanoa, että ovathan nuo iänikuiset panosvyöt ja panssarivaunut pahimmillaan aika latteaa kuvastoa metallissa – toisaalta esim. Bolt Thrower on osannut luoda omanlaistaan ilmapiiriä todella vakuuttavasti. Kitaristi-vokalisti Mikkonen pitää kyseistä aihepiiriä joka tapauksessa varsin kelpona inspiraation lähteenä:

M: – Iänikuisista panosvöistä ja panssarivaunuista saa varmaankin materiaalia louhittua ikuisesti, joten sanoisin, että ihan hedelmällinen maaperä. Myös monet tarinat ovat usein mielenkiintoisia juuri siitä syystä, että ympärillä on ollut näitä tappokaluja. Harvassa on tilanteet, joihin aseen tai väkivallan lisääminen eivät toisi tiettyä lisäväriä. Sota on myös kaikkia bändinjäseniä yhteisesti kiinnostava aihepiiri. Teemoja voi biiseihin kuitenkin vapaasti virrata mistä tahansa ja suunnata minne vain, emmekä ole lukkiutuneet vain tietyn tason aiheisiin. Sotaan kuitenkin kytkeytyvät ihmisiä ”melko vahvasti” yhdistävät asiat: elämä ja kuolema. Näistä peruspilareista voikin sitten rönsyillä loputtomiin.

H: – Lyriikkapuolella sota on varmasti edelleenkin yksi vahvimpia teemojamme. Ehkä perinteinen metallin tematiikka sodasta voi olla latteaa ja yksipuolista, mutta me olemme aina koettaneet tuoda hieman enemmän sodan filosofista ja ihmisyyttä tutkiskelevaa puolta esiin lyriikoissamme. En usko, että aihe on täysin loppuunkulutettu. Asioilla on aina niin monta puolta ja näkökulmaa kuin on niitä asioita pohdiskeleviakin. Tähän asti kaikki, jotka ovat musiikkiamme jotenkin kuvailleet, ovat kuvailleet sitä eri tavalla. En edes itse löydä yhtä ainutta samankaltaista bändiä. Minulle se kertoo siitä, että olemme tehneet jotain oikein ja onnistuneet luomaan yksilöllisen ilmaisun kaiken geneerisen massan sekaan.

Kieltämättä bändin tyyli punookin langat eri lähteistä siten, että sen kummemin black, death kuin melankolinen heavy metalkaan eivät riitä rajaamaan lopputulosta. Näin siitäkin huolimatta, että musiikin tyyli ei eritysesti poukkoile laidasta toiseen. Heiskanen jatkaa:

A: – Myö leimauduttiin kai aika vahvasti ekojen äänitysten ja kappaleiden myötä jo ihan bändin nimenkin takia. Itse en ole kuitenkaan koskaan kokenut, että jatkossakin olisi asetuttava pelkästään siihen sotalokeroon. Se tappaisi luovuuden täysin. Sotateemojen ulkopuolellakin kun on paljon aiheita, jotka käsittelevät ihmisen pimeämpiä puolia ja meille muuten sopivia teemoja. Omien isovanhempieni poisnukkumisen myötä koen itse vapautuneeni edellisten sukupolvien traumoista vaikkapa sotaan liittyen, joten se aihepiiri tuntuu aiempaa etäisemmältä. Tällekin levylle tuli kuitenkin kirjoitettua parit sota-aiheiset lyriikat. Toisaalta, kun katsoo lähiaikojen tapahtumia maantieteellisesti suht lähellä meitäkin, niin taitaa sota-aiheissa valitettavasti riittää kirjoitettavaa ja laulettavaa myöhemmillekin sukupolville.

J: – Kyllä tässä taitaa olla vielä aika paljon sotaan keskittyviä sanoituksia, mutta olemme pyrkineet tuomaan aihetta esiin eri kantilta. Sota ei meidän tapauksessa aina tarkoita perinteisessä mielessä käsitettävää miekkojen kilistelyä, konekiväärejä, tankkeja jne. ”Sotia” ja ”taisteluitahan” sisältyy meidän jokapäiväiseen elämäämme.

 

Karelian Warcry - Unholan Tuntemattomat 2

 

Hiljaisemman kauden jälkeen

Bändi on perustettu vuonna 2002, useampi vuosi on noistakin ajoista jo vierähtänyt. Haastateltavat miettivät, mitkä ovat tähänastisen uran huippuhetkiä:

M: – Hyvät keikat ja ne kaikki illat, jotka on bänditoverien kanssa saanut viettää. Soittaen ja muuten yhdessä sekoillen.

A: – Festarikeikat Nummirockissa ja Räntämetallissa ovat jääneet elävimpinä mieleen, ja tietenkin Rotting Christin lämppärinä soittaminen viime syksynä!

J: – Tähän mennessä huippuhetki on ehkä ollut Nummirockin keikka vuonna 2006.

H: – Uran huippuhetket ovat varmaan aina silloin, kun pääsemme soittamaan keikkoja hienojen bändien kanssa, kuten viimeeksi Rotting Christ. On hienoa päästä soittamaan sellaisten yhtyeiden kanssa, jotka olivat kovassa soitossa teinivuosina ja tietysti edelleen. Luonnollisesti myös levyjen julkaisu on aina hieno hetki. Sitä tosin tapahtuu Karelian Warcryn kohdalla valitettavan harvoin.

Miltäs keikkailutilanne näyttää? Sopivasti, liian vähän, liikaa?

H: – Keikkoja on tällä hetkellä hyvin vähän, koska olemme viettäneet pitkään hiljaisempaa kautta ja joutuneet myös sanomaan ei osalle keikoista. Meillä kaikilla on omat kiireemme ja asumme eri puolella Suomea. Se tekee asioihin omat haasteensa ja rajoittaa keikkojen määrää jonkin verran. Uuden levyn julkaisemisen myötä olisi tarkoitus keikkailla maksimikapasiteetilla.

A: – Meillä on ollut tavoitteena soittaa vähintään yksi keikka vuodessa ja se on useimmiten järjestynyt kotikaupungissamme Kouvolassa. Ainoastaan yksi keikka taitaa olla näköpiirissä tulevana syksynä Lappeenrannan suunnalla, yhdessä Verjagenin ja Bloodriden kanssa, mikäli tehdyt suunnitelmat pysyvät ennallaan. Tietenkin keikkoja toivoisi enemmänkin paikoista, joissa ei ole vielä päässyt vierailemaan.

J: – Keikkoja on ollut kyllä liian vähän, mutta toisaalta oma elämäntilanne tällä hetkellä ei sallisi keikkoja esimerkiksi joka viikonlopulle. Muutama esiintyminen vuodessa on ihan ok. Varsinkin kun ne ovat meidän tapauksessa olleet usein niin sanotusti persnettokeikkoja.

Vielä klassisesti tiivistävät adjektiivit loppuun. Mitkä kolme sanaa siis mielestänne kuvaavat parhaiten tulevaa Veripellot-levyä?

H: – Väkevä, maalaileva, raskas.

J:  – Erilaista, monipuolisempaa, kokeilevampaa.

M: – Kylmä, lämmin, kuuma.

A: – Jylhä, kaunis, ajaton.

 

http://www.facebook.com/karelianwarcry

 

Teksti: Seppo Rautio

Kuvat: Karelian Warcry