GRAVE – Out of Respect for the Dead

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Century Media Records

Kas, Grave julkaisi uuden levyn. Sehän onkin jo heidän yhdestoista kokopitkä albuminsa. ”Heidän” tosin vain siinä mielessä, että ainoa alkuperäisjäsen yhtyeessä on kitaristi-vokalisti Ola Lindgren, muut nykykokoonpanon hemmoista ovat viime vuosina mukaan hypänneitä. Joka tapauksessa musiikki tälläkin kiekolla henkii perinnettä, osaamista ja homeista löyhkää. Lähtökohdat ovat siis herkulliset.

Nämä yhdeksän kappaletta ovat tummanpuhuvaa jyräystä, jossa pääpaino on keskitempoisella svengillä, jota välillä piristetään raivokkaammilla purkauksilla ja raskautetaan entisestään hitaalla laahauksella. Hyvää kamaa sinänsä. Mutta mutta. Kovin tutun kuuloista on tämä, eikä mehukkaita koukkuja tarjoilla mielestäni niin hyvin kuin edellisellä levyllä Endless Procession of Souls. Tälle uusimmalle kaipaisin terävämmin iskeviä riffejä etenkin nopeisiin osuuksiin. Toisaalta hitaissa suvannoissa melodiat eivät luikertele erityisen hyytävästi vaikka sellainen peruspainostavuus säilyy yllä koko ajan ilman suurempia haparointeja. Sounditkin ovat selkeät, raskaat, ongelmattomat.

Muutaman kuuntelun perusteella paras kappale on joko aloitus Mass Grave Mass tai maukkaasti keinuvalla riffillä käynnistyvä Plain Pine Box. Ihan hyvä levy, vaikkakin paikoitellen hieman tasapaksu ja varman päälle pelattu.

Seppo Rautio