GOJIRA – The Flesh Alive [2 x DVD]

Gojira - The Flesh Alive
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Mascot Records

Ranskan Gojira on kerännyt vuosien saatossa itselleen vankan kuulijakunnan. Death metal -karsinasta miltei ajoittain taidemusiikin puolelle karannut monsteri lieneekin yksi tämän päivän metallikentän persoonallisimmista nimistä. Yksikään Gojiran albumi ei ole vielä aivan täysin räjäyttänyt tajuntaani, vaikka toimivia biisejä niillä jokaisella onkin. Bändi on kuitenkin kovan liveryhmän maineessa, joten otetaanpa siis dvd tarkasteluun.

The Way of All Flesh -albumin kiertueelta on otettu mukaan kaksi keikkaa. Settilistat näissä vedoissa ovat likipitäen identtiset, joten lienee makuasia, arvostaako mahdollisuutta vertailla yhtyeen suoritusta parin illan välillä, vai olisiko toivonut toiselle kiekolle kenties uutta biisimateriaalia. Siinä missä ensimmäinen dvd sisältää festivaalikeikan, löytyy toiselta perinteinen klubiveto ja täytyy kyllä sanoa, että tässä jälkimmäisessä tapauksessa meno on kyllä suorastaan hillitön. Soundi on molemmissa tallenteissa moitteeton, erotteleva ja äärimmäisen raskas. Kuvallinen anti on myös komeaa katseltavaa. Etenkin rumpali Mario Duplantier ansaitsee erityismaininnan upeasta soitannastaan. Miehen työskentelyä unohtuu seuraamaan tuon tuostakin ja varsinkin Bordeauxin keikalla ohjaaja herkuttelee muutamilla todella asiallisilla rumpukamerakuvilla.

Vaikka kappalemateriaali keskittyy lähinnä The Way of All Flesh -albumiin, nousee morbidangelmaisesti murskaava From Mars to Sirius -albumin Backbone molemmilla keikoilla kohokohdiksi. Mainittava on myös hypnoottisen toimiva A Sight to Behold. Kaiken kaikkiaan bändi on tallenteella loistavassa iskussa, kotimaansa yleisö innokasta ja äänekästä. Vaikkei ranskankielisistä välispiikeistä mitään tajuakaan, kyllä asia rivien välistä selviää vähintäänkin kohtuullisesti. Jos alussa tuli mainittua jotain Gojiran levyjen epätasaisuudesta, täytyy kyllä sanoa, että keikalla tämä homma toimii. Tässäpä on komea dokumentti loistavan livebändin työskentelystä. Suosittelen lämpimästi kaikille raskaan ja persoonallisen ystäville.

Markus Makkonen