Ghost, Dead Soul, Night – 13.12.2013, The Circus, Helsinki

Ruotsinmaalta Suomen kiertueelle joulukuussa eksynyt Ghost on saanut osakseen paljon ylistystä, eikä sinänsä ihme. Saatanalliseksi paaviksi maskeerattu laulaja Papa Emeritus ja mustissa kaavuissa säestävä bändi kuulosti jo ennakkoon siltä, että live-esiintymiseenkin on panostettu. Ghost ei tosin vakuuta vain esiintymisellään, sillä gospelmainen brittipopin ja occult rockin soljuva sekoitus sai kriitikonkin innostumaan kierolla tunnelmoinnillaan. Kaiken hypetyksen jälkeen en siis voinut jättää tilaisuutta välistä nähdä yhtye livenä. Suunnaksi olikin siis otettava The Circus Helsingissä, jonka lisäksi kiertue pyörähti myös Tampereella ja Oulussa.

Keikkapaikalle saavuttuamme ensimmäinen lämppäribändi, myöskin ruotsalainen, Night oli juuri ehtinyt lopettaa. Vanhan koulukunnan heavy metalia veivaava vuonna 2011 perustettu bändi ei nimittäin soittanut kuulemani perusteella kuin noin 25 minuuttia.

Menetys ei kuulopuheiden mukaan ollut suuri eikä asia jäänyt juuri harmittamaan, sillä lauteille toisena noussut Dead Soul repäisi sellaisen setin, että bändin levyt menevät taatusti hankintaan. Yhtyeen oma kuvaus musiikistaan on industrial doom blues, joka tavallaan kyllä kuvaakin kokonaisuutta erinomaisesti. Hetki piti hieraista silmiään kun lavalle asteli ensimmäisenä Topi Sorsakoski… tai siis Dead Soulin laulaja Slidin’ Slim, joka oli kuin Topi niin ulkoisen habituksen kuin jopa hieman lauluäänensäkin suhteen.

ds1b

Dead Soul

Biiseissä oli todella hieno synkän svengaava blues-meininki ja jykevää industrial-maustetta takoi taustalla kaksi rumpalia. Hieman harmitti ettei tullut jo ennen keikaa tutustuttua paremmin yhtyeen kappaleisiin, mutta toisaalta musiikki toimi niin hienosti, että unohti kuuntelevansa itselleen täysin uusia biisejä. Viimeisen biisin alussa bändi kiitteli yleisöä ja totesi, että kun kerran ollaan kiertueen viimeisellä keikalla, niin pitäähän sitä vähän juhlistaa. Lavalle astelikin Ghostin poppoo lukuunottamatta itse Papa Emeritusta ja viimeinen biisi vedettiin siis kahden basistin, kahden kitaristin ja kolmen (!!!) rumpalin voimin. Yleisö tykkäsi ja niin allekirjoittanutkin, aivan mahtava keikka.

ds2

Dead Soul + Ghost

Juuri kun oli ehtinyt toipua edellisen bändin tykityksestä sikahintaisen ja säälittävän pienen oluttuopin voimin niin vuorossa olikin jo illan pääesiintyjä. Lavalle lyötiin suitsukkeet palamaan ja yleisö odotti innostuneena huudelleen välillä bändiä lavalle. Lyhyen mutta tuskaisen pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen lavalle astelivat Ghostin muusikot pimeyden turvin ja yleisö repesi ylistykseen. Tummakaapuiset miehet jyräyttivät keikan käyntiin ja pian joukkoon liittyi Papa Emeritus paavin puvussaan.

G1

Ghost

Kaikki hittibiisit käytiin keikan aikana läpi ja kappaleet kuten Year Zero ja Secular Haze saivat yleisön niin kovaan huutoon, että biisien päätteeksi meinasi kuulo mennä pelkästään yleisön äänenpaineesta. Ghostin live-esiintyminen oli kyllä ensiluokkaista. Soittajat näyttivät nauttivan tosissaan hommastaan ja Papa Emerituksen eleet biisien aikana loivat hyvän mielikuvan paavista, joka tosin julisti Jeesuksen sijaan Luciferin rakkauden sanomaa. Vähän kuultiin välispiikkiäkin ja Helsingin yleisö kehaistiin mahtavaksi kiertueen päätokseksi.

G3

Ghost

Bändin vedettyä niin sanotusti viimeiset kappaleensa ei yleisön tarvinnut paljon herutella encorea ja sieltähän saatiinkin yleisössä moneen otteeseen huudellut Ghuleh ja Monstrance Clock joista jälkimmäistä Papa Emeritus laulatti yleisöllä varsin onnistuneesti, sillä se sai itsellekin kylmät väreet hiipimään selkää pitkin. Come together, together as one. Come together for Lucifer’s son.

G5

Ghost – Papa Emeritus

Miksaus kuulosti lavan edessä hyvältä, mutta loppukeikan vähän sivummalla seisoneena diskantti tuntui hukkuvan johonkin. Se ei kuitenkaan haitannut ja kuulosti varmasti suurimmalle osalle salia aivan tyydyttävältä. Kaikenkaikkiaan on todettava, että Ghostin livenä nähtyäni ymmärrän kaiken hypetyksen. Keikka oli varmasti omalla kohdallani paras liveshow koko vuonna ja jos mukaan lasketaan vielä Dead Soulin upea esitys niin tapahtuma kokonaisuudessaan nousee omissa kirjoissani yhdeksi parhaista klubikeikosta koskaan. Toivon mukaan molemmat yhtyeet nähdään vielä moneen kertaan Suomessa ja voin kyllä varauksetta suositella molempiin tutustumista jos siihen tilaisuus tulee.

G2

http://www.infestissumam.com/

http://dead-soul.com/

http://www.livenation.com/

Teksti & kuvat: Markus Mähönen