Gas Chamber Renaissance – Craniotomy of Reign

  Julkaisija: Freak Animal Records

Arvosana: 8/10

 

Kaikin puolin viehättävällä nimellä siunattu Gas Chamber Renaissance koostuu kolmesta gentlemannista, jotka vaikuttavat myös ryhmissä Edge of Decay, Goat Tunnel ja Circle of Shit.

Jo ensihetkistä alkaen on kuitenkin selvää, että kyseessä ei ole vain yksi uusi projekti vanhojen joukkoon, vaan voimien yhdistämisestä on versonut esiin jotain sellaista, jota trubaduurit eivät välttämättä ole muiden projektiensa kanssa saavuttaneet.

Craniotomy of Reign on hyvin koherentti julkaisu. Hieman alle kolmenkymmenenseitsemän minuutin mittainen levy kietoo kuulijan otteeseensa kuin autiotalosta löydetty homeinen ja rotanpaskainen peitto. Homeeseen ja saastaan mieltynyt kuulija kaipaa toki yömyssyksi pientä nyrkitystä, ja sitä hän myös saa.

Gas Chamber Renaissancen esikoisalbumi ei kuitenkaan ole omassa tyylilajissaan mitenkään liioitellun brutaali teos. Sopivalla äänenvoimakkuudella sihinät ja suhinat tuntuvat mukavasti kallonpohjassa, mutta ehdottomasti parasta levyssä on painostava ja aavemainen tunnelma. Siellä ja täällä – erityisesti nimikkokappaleessa – meluvallin läpi työntyy synkeän kumea teollinen pulssi, joka omalla kierolla tavallaan tekee levystä yllättävänkin tarttuvan.

Tulee mieleen, että Craniotomy of Reign saattaisi hyvinkin toimia ensihuumeena meluun aiemmin tottumattomalle.

Harri Linnera