GARDEN OF WORM/THE WANDERING MIDGET [7” SPLIT]

Arvosana: 9/10

Julkaisija: Acidmen Records/Pariah Child/Rämekuukkeli

Miellyttävä pikku levykäinen. Tällä split-julkaisulla nimittäin kaksi kotimaista doom-pohjaista yhtyettä esittää kumpainenkin yhden tyylikkään biisinäytteen. A-puoliskolla asuu Garden of Worm, joka on liukunut jo varsin kauas perinteisestä tuomiojyrästä. Sen sijaan orkesteri on löytänyt oman asunsa psykedelian ja leppoisasti rutisevan proto-heavyn komeroista. Keisarilla, siis madolla, on todellakin vaatteet ja ne istuvat hyvin. Sen verran luontevasti kappale Whirls rullaa.

Tunnelman luontiin käytetään runsaasti aikaa. Utuisesti suriseva kitara kehittelee laajoja kaaria ja basso hypähtelee miellyttävän notkeasti. Vokaaliosuudet tulevat mukaan sitten kun tulevat ja niiden ihmettelevä sävy sopii öisen niityn tunnelmaan mainiosti. Laulumelodia kulkee viistosti tapaillen, eikä ensi kerrasta iskevää tarttuvuutta ole selvästi tarkoituskaan hakea. Tämän bändin kohdalla laulu on mielestäni ollut paikoitellen hieman rajoittava tekijä ja olen jäänyt kaipaamaan siihen lisää voimaa ja joustavuutta, mutta tässä kappaleessa moista tunnetta ei tule. Biisi loppuu yllättävän äkisti viimeisten sanojen jälkeen. Mielelläni olisin kuunnellut vielä pari minuuttia soitantaa, vaikkapa polveilevalla kitarasoololla varustettuna. No, kenties bändi innostuisi tekemään moisen version tästä kappaleesta seuraavalle kokopitkälle, tai sitten ei. Ehkä tämä on hyvä juuri tällaisena.

B-puolella jyrää The Wandering Midget. Tämän bändin ote onkin jo selkeästi puhtaammin doom metalin päävirrasta ammentava. Jylhän raskaasti jyskyttävä, surumielistä mutta määrätietoista mielenmaisemaa henkivä musiikki toimii sillä tasolla mitä bändiltä on totuttu odottamaan. Tietty romuluisuus ja kotikutoisuus kuuluvat hommaan. Myös vokalistin valittava hoilotus tuntuu kehittyneen varsin korvanmyötäiseksi ja siinä – kuten koko yhtyeen soitossa – on tietty synkeä kieroutensa, joten laimea retro-doom -määritelmä ei nouse mieleen turhaan kummittelemaan. Man with Black Hole Eyes on vahvan tunteellinen, uhkaavilla sävyillä väritetty doom metal -pala, tämän bändin parhaimmistoa.

Seppo Rautio