GALDR: Galdr

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Darker Than Black Records

Talvisen utuista black metalia, mikäs sen mukavampaa näin kesähelteillä. Yksi mies, yksi visio, näin se menee. Varsin tutun oloisia tunnelmia neljän varsinaisen kappaleen sekä intron ja outron muodostama puolituntinen albumi sisältää. Melodista sävelkulkua ryydittää raaka laulu, ja mukavan etäälle miksattu rumpu- ja kitarasoundi. Tuotannollisesti Galdrin debyytti on rosoisen karua black metal -laatua, joka on tuttua ainakin niille, jotka ovat tutustuneet 90-luvun alun tarjontaan hieman pintaa syvemmälle.

Galdr on tietoisesti välttänyt tekemästä mitään uutta, eikä yritä olla progressiivinen tai jotenkin siististi cool vain erilaisuuden takia vaan kaikesta tekemisestä paistaa läpi esikuvien antamat visiot ja inspiraatio. Tässä onkin juuri se, mistä niin usein homma jää kiikastamaan monen muunkin yhtyeen kohdalla. Galdr tekee kaiken hyvin, ja debyytti on erittäin hyvää keskitasoa mutta ei yhtään enempää. Ei sen toki tarvitsekkaan olla mutta koska perusrosoista 90-luvun hengessä tehtyä black metalia on jo nyt paikat väärällään, ei tätä levyä varmasti tule kovin usein hyllystä napattua kuunteluun. Enkä minä tiedä, onko minkään muunkaan julkaisun kohdalla parempi olla kokonaan syntymättä vai että teos jää ostajan hyllyyn tai levykaupan varastoon keräämään pölyä. Uusi levy on tulossa pian, ja odotan sitä kaikesta huolimatta mielenkiinnolla.

Tommi Hakonen