FUNERALIUM – Deceived Idealism 2CD

Funeralium 2CD
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Weird Truth Productions

Etukäteen kyllä hieman hirvittää: tuplalevy funeral doomiksi (kuinkas muutenkaan!) mainostettua kamaa, jonka ensimmäisen biisi on nimetty Blood, phlegm and vomit… Voiko tätä edes ottaa tosissaan? Oikeastaan se on kuitenkin aivan helppoa, sillä suureksi onneksi albumi ei herätä hymyä eikä edes myötähäpeän tuntemuksia, siksi asiantuntevaa kamaa ranskalaiset synkistelijät ovat saaneet tuotettua.

Jo mainittu kappale avaa albumin intromaisen epämusiikin ja manaamisen voimin, ja sen jälkeen ykköslevy tarjoaa vielä kaksi reilusti yli 20-minuuttista laahausta. Niissä ei siis ole häpeämistä, vaan yhtye kykenee tarjoamaan kuulijoilleen todella tylyä ja tuhottoman raskasta junnausta, tätä ei voi tosiaankaan haukkua voimattomaksi saati löysäksi. Melodiat väijyvät mukavasti taustalla ja tuovat oman värinsä. Kuten olettaa saattaa, tanssitaudin tartuntaa ei tarvitse pelätä, vaan tempo pysyttelee leppoisana muutamien hieman nopeampien kohtien ja kiihdyttelyjen kera. Ne luovatkin osuvaa piristystä muuten yksitoikkoiseen kokonaiskuvaan. Mutta hupia ja ketteriä kappalerakenteita kaipaavat eivät kai muutenkaan ensimmäisenä etsiydy tällaisen ikävyyden pariin? Laulaja tekee työnsä vakuuttavasti ja ärsytysreaktioita aiheuttamatta saaden suustaan ulos melko laajan skaalan erilaista ääntelyä. Paljon huonompiakin olen kuullut.

Toisen CD:n kolme vetoa eivät kestä edes jalkapallo-ottelun puoliajan vertaa. Kutistuneet mitat helpottavat pureskelua ja muutenkin biisit tuntuvat hiukkasen ”tarttuvimmilta” kuin levyn alkupuolella. Musiikin ohessa kannattaa tutustua kauniiseen kansivihkoseen ja sen sisältämiin pitkiin sanoituksiin, jotka auttavat vajoamaan syvemmälle levyn tunnelmiin. Ei siis lainkaan hassumpi lätty, mutta vaikka kesto ei kohoakaan pelkäämiini mittoihin, niin onhan tämä kieltämättä hieman tasapaksu ja puuduttava elämys. Hienoa kuitenkin on, että albumi herättää edes jotain, osittain vahvojakin, tuntemuksia. Siihen eivät kaikki levyt lainkaan kykene.

Tuukka Termonen