FORTÍÐ – Pagan Prophecies

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Schwarzdorn Production

Pagan Prophecies on islantilaisen Eldurin alunperin sooloprojektina alkaneen,  nykyisemmin täyteen miehistöön kasvaneen ja norjalaistuneen yhtyeen uusin julkaisu. Fortíð, joka tarkoittaa islanniksi menneisyyttä, on melodista black metalia soittava yhtye ja on aiemmin käsitellyt muun muassa Edda-mytologian Völuspá-runoa sille kokonaan omistetussa levytrilogiassaan. Tekstien kieli on tälle levylle vaihtunut englanniksi, eivätkä sen sanoitukset ilmeisesti enää keskity temaattisesti yhden tietyn aiheen ympärille.

Musikaalisesti liikutaan nopeatempoisen black metalin parissa, jossa melodiat ovat kuitenkin pääpainona ja niitä säestetään karulla vokaalisella ulosannilla ja aggressiivisella rumpupatteristolla. Paahtamiseen tuodaan kuitenkin hyvin vaihtelua käyttämällä koskettimia maustamaan musiikkia ja myös tiputtamalla kappaleiden tempoa hetkittäin alaspäin niin, että kappaleet ja melodiat saavat hengittää.

Vokaalit ovat aggressiivista ärjymistä ja karjumista ja ne sopivat oikein hyvin musiikin kanssa, mutta välillä myös puhtaita lauluja uskalletaan käyttää ja nekin tuovat sopivaa vaihtelua. Taustalauluilla tehostetaan myös kappaleiden tunnelmaa ja esimerkiksi Spirit of the North -kappaleen lopussa oleva kuoromainen hyräilty melodianpätkä on suorastaan eteerinen.

Levy pitää napakasti otteessaan, kappaleet ovat hyvin vaihtelevia ja niissä on mukavasti aggressiota, mutta vastapainona myös hienoja ja hyvältä kuulostavia melodioita. Näin levy ei käy pitkästyttäväksi ja se on ainakin kaltaiselleni melodioista pitävälle mieluisa. Levyn viimeiseksi kappaleeksi on vielä mukavasti laitettu yli kahdeksantoista minuuttia pitkä outro, joka koostuu pelkästään sateenropinasta ja ukkosen jyrähtelystä. Että jos ei tänä vuonna saanut tarpeeksi kesän sateista ja ihanista syyskeleistä niin voi sitten silläkin fiilistellä.

Aleksi Vaittinen