FIRE INSIDE – Story of Endstand DVD+CD

Story of Endstand
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Combat Rock Industry

Sadas Combat Rock -julkaisu on sopivasti Endstand-aiheinen, liittyyhän tuo yhtye olennaisesti lafkan toimintaan. Elokuva kertoo keväästä 2010, jolloin jo muutaman vuoden hajonneena ollut bändi valmistautuu vihoviimeiseen jäähyväiskeikkaansa Nosturissa. Treeneissä ja kevään kolmella keikalla tallennetun musiikin lisäksi kuulemme puheenvuoroja sekä kaikilta yhtyeen jäseniltä että muutamilta muilta tärkeiltä henkilöiltä. Lisäksi mukaan on päässyt jonkin verran arkistomateriaalia, jota olisin kyllä mielelläni katsellut enemmänkin.

Keikkatreenien lomassa tarinassa kerrataan käytännössä yhtyeen tie alusta loppuun ja melko perusteellisesti, mutta varsin mielenkiintoisella tavalla. Pitkäveteisiä kohtauksia ei juurikaan ole, josta suuri ansio lankeaa tietenkin myös haastateltaville. Filmi on melko nostalginen, ja ainakin itselle se herätti paljon vanhoja muistoja ja pakotti miettimään taas kerran menneitä aikoja ja 1990- ja 2000-lukujen punktouhuja.

Fire Inside luo oikeutetusti Endstandistä todella myönteisen kuvan. Yhtyeen tärkeys Suomen punkskenessä ei ole uutta kenellekään nuo ajat nähneelle, vaikka tuolloinhan jopa tuntui välillä, että he soittivat hieman liiankin useilla keikoilla. Samahan koski joitakin muitakin bändejä, ja tämä ”ongelma” liittyi toki myös siihen, että aktiivisesti keikkoja kiertänyt bändikatras oli nykyistä suppeampi. Joka tapauksessa yhtyeessä oli huomionarvoisaa sen aktiivisuus ja tapa pistää asiat tapahtumaan sen sijaan että odottaisivat jonkun muun tekevän ne puolestaan. Omaa linjaa ei kadotettu eikä itseä myyty, tiedä sitten olisiko varteenotettavia ostajiakaan löytynyt… Todellinen DIY-hengen ilmentymä siis. Lisäksi laulaja Janne Tammisen olemus oli valloittavan energinen ja hyvällä tavalla positiivinen. Yhtye seisoi sanojensa takana eikä Janne kaihtanut keikoilla ”saarnaamista”, jota saisi mieluusti kuulla nykyisillä punkkeikoilla enemmänkin. Olettaen tietenkin, että suurimmat kliseet kierretään.

Kokonaisuutena leffa toimii siis mallikkaasti sekä rakenteensa että aiheensa puolesta, hieman kyllä mietityttää kiinnostaako tämä ketään muita kuin Endstand-faneja. Pitäisi kyllä, sillä esimerkiksi aloittelevat musikantit voivat oppia paljon yhtyeen toimintatavoista. Itse elokuvan lisäksi bonuksena löytyy video bändin vuoden 2006 kymmenvuotiskeikalta Nosturissa sekä äänitallenne varsinaisesta jäähyväiskonsertista, joka onkin todella ärhäkkää kuultavaa.

Tuukka Termonen