FALCONER: Armod

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Metal Blade Records

Kitaristi Stefan Weinerhallin Falconer on yksi länsinaapurimme persoonallisimpia bändejä. Jopa siinä määrin, että heidän kohtuullisen erikoinen metalliseoksensa on estänyt yhtyettä kolkuttelemasta suuremman suosion portteja. Falconer onkin pysynyt läpi kymmenvuotisen uransa pienen piirin kulttibändinä. Itselleni edellinen kontakti yhtyeeseen oli juurikin nuo kymmenen vuotta sitten yhtyeen nimeä kantavan debyytin aikoihin, jolloin muutama ystäväni hehkutti bändiä kohtuullisen pyyteettömästi. Yhtyeen uusimman albumin kolahtaessa arvostelupostissa lienee aikaa päivittää tietonsa.

Armod on ensimmäinen puhtaasti ruotsinkielinen Falconer levytys. Bändin taival kohti perinteisempää melodista metallia on myös ilmeisesti kuljettu tiensä päähän, sillä uutukaisella folk-elementit ovat vahvemmin esillä kuin koskaan. Jopa siinä määrin, että levy-yhtiö ennättää saatekirjeessään lupailemaan perinteisemmänkin tavaran paluuta tulevaisuudessa. Jos kansanmusiikkimelodiat ja raskaat kitarat ovat aina olleet iso osa Falconerin musiikkia, on sitä ollut aina myös vokalisti Mathias Blad. Miehen pehmeä ja tunteikas äänenkäyttö yhdistettynä melodisen powerihtavan metallin joukossa harvemmin kuultuun baritonin äänialaan ovat aina olleet yhtyeen tavaramerkkejä. Miellyttävän polveilevaa, mutta kuitenkin jämäkästi rullaavaa kappalemateriaalia sisältävä Armod onkin yhtyeen paras levytys sitten debyyttinsä. Rytmiikkaa löytyy balladeista (O, tysta ensamhet) sirkkelikomppiin (Griftefrid) ja Andy LaRocquen ruuvaama äänimaailma on likipitäen täydellinen. Koskettimien sijaan käytetyt kansanmusiikkisoittimet luovat Armodille lisää persoonallista otetta.

Falconerin taival kohti heavy metallin Bathoryn titteliä siis jatkuu ja vieläpä varsin komealla albumilla. Kunhan toisella kotimaisella vedetyistä vokaaleista ja edellä mainituista erikoisuuksista pääsee yli, on Armod mitä nautinnollisinta kuultavaa. Avointa mieltä siis kehiin, sillä tätä mielenkiintoista yhtyettä ei kannata ohittaa tuhahduksella.

Markus Makkonen