Excommunion – Thronosis

Arvosana: 8/10

Julkaisija: Dark Descent Records

Terry alias Christbutcher is back! Mavethin kuoppaamisen jälkeen tämä suomalaistunut jenkki ja toinen aisapari Kyle Spanswick päättivät aktivoida Coloradossa operoineen Excommunionin, joka hyytyi noin 10 vuotta sitten.

Aiempi materiaali ei ollut tuttua, minkä vuoksi vähän pelkäsin, että Mavethin kaahaussyndrooma vaivaisi kenties tätäkin albumia. Mutta turhaan onneksi. Excommunionissa nopea monumentaalinen myllytys lyö kättä ryömiskelevien hidastelujen kanssa, jotka tuotavat touhuun tiettyä raikasta old school -vivahdetta.

Nopeasti kuunneltuna edellinen täyspitkä Superion (2002) ainakin kalpenee tälle uutukaiselle suorastaan 100–0. Kokonaisuus on jotenkin hallussa niin paljon tiukemmin, että en osaa oikein samana bändinä tätä pitää. Soundi on ehkä aavistuksen turhan siisti ja erotteleva, mutta nopeissa kohdissa se kieltämättä auttaa, sillä mistään kaoottisesta rälläämisestä ei todellakaan ole – riffeissä löytyy kontekstia.

29 minuutin kesto on jossain siellä minin ja täyspitkän välimaastossa, mutta se ehdottomasti palvelee kokonaisuutta. Intensiteetti pysyy yllä, eikä leipääntyminen ehdi iskeä. Tällaisenaan kova suoritus, joka ansaitsisi enemmän huomiota. Näitä neljää biisiä soitellessa tulen joka kerta miettineeksi, saisiko näistä aineksista aikaan timanttisen, noin kolmen vartin kieppeille yltävän albumikokonaisuuden. Se olisi vielä se lopullinen näytön paikka.

Jaakko Marttila