EVOCATION: Apocalyptic

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Cyclone Empire

Nyt tullaan puun takaa! Verrattain vähän levyjä julkaissut pitkän linjan puurtaja Evocation lyö kortit tiskiin sellaisella vakuuttavuudella, että heikompaa hirvittää. Jo vuonna 1991 perustettu Ruotsin ihme löi lupaavan alun jälkeen pillit pussiin muutaman demon jälkeen jo vuonna 1993, vain aktivoituakseen vuonna 2004 toden teolla uudelleen. Sen jälkeen tahti on ollut tappavaa ja käsillä on kolmas julkaisu neljään vuoteen.

Apocalypticilla ruotsalaistyyppinen dödis onkin niin suvereenisti hallussa, että yhtään heikompi arvosana ei tule kyseeseen. Heti avausraita Sweet Obsessionin ensimmäisen kymmenen sekunnin jälkeen on selvää mitä tuleman pitää: Dismemberin ja kumppaneiden hengessä toteutettua murhaa harvinaisen tiukalla otteella. Samassa biisissä esitellään myös Apocalypticin suurin vahvuus, eli uskomattoman hienosti jäsennellyt kappaleet. Kappaleisiin on saatu poikkeuksellisen paljon tarttumapintaa ja parin kuuntelun jälkeen ne erottuvat toisistaan helposti. Tarttuvuuskikoissa on hieman otettu mallia Amon Amarthin loistavalta Twilight of the Thundergodilta. Ryöpytys jatkuu läpi albumin kovatasoisena ja klassikkoainesta omaavia biisejä on albumilla useita. We Are Unified Insane, Its All Your Fault ja tietty uudemman Slayerin hengessä rouhiva mainio Reunion in War. Biiseissä ei jäädä liikaa vinguttelemaan vaan useimmissa ralleissa surmatyöstä selvitään alle neljän minuutin. Samalla musiikillisen annin tiukkuus luo albumille tylyn ja tiukan yleisilmeen. Lienee turha sanoa, että albumin voi kuunnella vaivatta monta kertaa peräjälkeen tehon sen kummemmin hiipumatta.

Evocationin uutukainen on paras swedukuolon ylistys useaan vuoteen! Jokaiselle genren ystävälle se on ehdoton tutustumisen kohde ja sillä on potentiaalia avata tämä naapurimaan alkuperäinen ja ennen kaikkea tylympi Pandoranlaatikko myös Amon Amarthin, sekä muiden melodisempien Ruotsalaisbändien ystäville. Pyöräähän tässä ei todellakaan keksitä uudelleen, mutta sitä pyöritetään omistajan elkein. Apocalyptic onkin verevä muistutus meille kaikille siitä, mikä Dismemberissä, Gravessa ja Entombedissa aikanaan oli niin pirun maagista. Sweet Obsession todellakin! Käytän itse ja suosittelen.

Markus Makkonen