ETHS – III

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Season of Mist

Marseillen Eths on ohjannut purtensa myrskyisemmille vesille. Yhtye muistetaan aiemmilta vuosilta lähinnä laulajansa Candicen vokalisoinnista, jossa naisihmiseksi todella vakuuttava death metalinen korina lyö kättä pehmeiden pop-henkisten puhtaiden melodioiden kanssa. Laulukielen ollessa vielä ranska, on paketti erittäinkin persoonallinen. Isoin miinus Eths:n sarakkeeseen on piirretty aiemmin itse musiikista. Suorastaan karmea nu-metalinen runkutus ei vain yksinkertaisesti ole edustanut mitään erityisen omaperäistä tai millään muotoa kiinnostavaa. Kolmannella täyspitkällään Eths on jättänyt Coal Chamberin kyseenalaisen perinnön taakseen ja tarjoileekin yllättäen varsin verevää ja puhdasoppista modernia metallia.

Aiempien mielikuvien varjossa levyn alkupuolisko tarjoileekin melkoisen yllätyksen. Fredrik Nordströmin tuottama albumi jyrähtelee kuin Doomsday Machinen aikainen Arch Enemy ikään, eikä tuottajan tavaramerkiksi muodostuneita maukkaita kitaramelodioitakaan ole unohdettu. Audiopuolella levy onkin suoranaista karkkia modernin lähestymistavan ystäville. Balanssi on todella hienosti kohdillaan ja jykevyyttä, sekä dynamiikkaa löytyy. Melodisimmillaan Eths fiilistelee kuin bodattu Theatre of Tragedy ikään, kun taas raskaampi osasto runnoo pysäyttävästi ja Candicen päällekäyvä laulutyyli pääsee juuri näillä osin albumia mallikkaasti oikeuksiinsa. Levyn yllätyselementti kuitenkin ehtyy harmittavasti levyn loppua kohden ja puolenvälin jälkeen mukaan ryömivät deathcore-hetket, kuten tasapaksu Inanis Venter tai junnaava Proserpina, laskevat kokonaisarvosanaa merkittävästi.

Eths on kolmannella albumillaan mielenkiintoisempi yhtye kuin koskaan aiemmin. Musiikki on edelleen paljon velkaa vokalistinsa suorituksille, mutta tätä nykyä myös sävellyspuolelta löytyy kuuntelemisen arvoista materiaalia. Harmittavasti aivan albumin alun lupailemaan yllättäjän rooliin ei yhtyeestä vielä ole, mutta tätä nimeä kannattanee seurata jatkossa. Konseptiltaan Eths:n kolmonen on hyvinkin mielenkiintoinen, valitettavasti musiikillisesti levy tyytyy vielä olemaan lähinnä keskivertoa. Harmi sinänsä, sillä tässä olisi ollut aineksia kovempaankin.

Markus Makkonen