ETERNAL TEARS OF SORROW – Saivon Lapsi

Saivon_Lapsi
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Massacre Records

Hyvään ikään ehtinyt vuonna 1994 perustettu pudasjärveläinen EToS on julkaissut uusia albumeja melko tasaiseen tahtiin, vaikka edellisestä Children of the Dark Waters albumista tulikin jo 4 vuotta täyteen. Omalla kohdalla yhtyeen keskiosan melodinen death metal tuotanto upposi varsin hyvin joskus vuosituhannen vaihteessa, eikä sen jälkeen ole juuri tullut bändiä kuunneltua, joten nyt oli hyvä tilaisuus ottaa uusintakatsaus tilanteeseen. Uudempi materiaali ainakin Saivon Lapsi levyllä tuntuu olevan vielä asteen melodisempaa ja sinfonisempaa, mikä tässä tapauksessa on hieman kaksiteräinen miekka.

Ensimmäisenä levyä kuunnellessa tuntuu, että ote on keventynyt paljonkin vanhemmasta materiaalista. Muutos on aina hyvästä sinänsä kun kehitytään muusikkoina, mutta tässä tapauksessa suunta tuntuu vähän laimealta. Suurimmaksi osaksi levyllä mennään hyvin melodista, keskitempoista ja nykyään varsin käytettyä melometalli kaavaa pitkin. Välillä voisi kuvitella kuuntelevansa mitä tahansa radio roskalta soivaa modernia metallinkilkettä kun laulutkin ovat suurelta osin puhtaita. Kyllä mukaan edelleen mahtuu sitä raskaampaa möyrintää ja vokaalien murinaakin onneksi, sillä niinä hetkinä levy on parhaimmillaan.

Saivon Lapsi on kaikkinensa lopulta ihan viihdyttävä levy, mutta ei ehkä erotu tarpeeksi massasta ollakseen erinomainen. Korvamadoksi levyltä jäi viimeinen ja suomenkielinen raita Angelheart, Ravenheart (Act III: Saivon Lapsi), joka vetoaa synkemmällä yleistunnelmallaan muuta levyä paremmin. Vaikka kaikki onkin levyllä viimeisen päälle hyvin tehty, olisin kaivannut enemmän omaperäistä otetta ja tusinajollotukset olisi voinut jättää muille. Kaikesta huolimatta albumia jaksaa kyllä kuunnella ihan mielellään ja se varmasti vetoaa uudempaan kuulijakuntaan mainiosti.
Markus Mähönen