ESSENZ – Mundus Numen

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Svart Records

Viisivuotiaan berliiniläis-trion toinen pitkäsoitto vetää meikäläisen sanattomaksi.Tylsähkösti voisi kuvailla, että black metalia sekä doomia on kaadettu samaan kattilaan. Seoksen annetaan hautua ja välillä kiehua yli niin että roiskuu! Mausteeksi hieman death metalia ja oikeasti omaperäistä tyylitajua. Nautitaan tietenkin okkulttisten seremonioiden aikana psykedeelien kera. Vaikea tätä on kuvailla, mutta lupaan raskasta, paikoin ripeää ja varmasti yllättävää sekä mielenvikaista albumia.

Nimestään huolimatta pääasiallisena huutokielenä toimii englanti ja levy on jaettu kahteen kolmen biisin osaan. Toinen osa käsittelee paranoiaa, skitsofreniaa ja maniaa. Ensimmäinen osio käsittääkseni aiheita, jotka näihin tiloihin johtavat. Levy vaatii läsnäoloa, joten olenkin kuunnellut kyseistä albumia lähinnä ulkona liikkuessani. Sisätiloissa ovat seinät liian lähellä ja katto matalalla Mundus Numenille. Olen vakuuttunut levyn olevan hyvä, mutta muutaman viikon tutustumisen jälkeen en uskalla liikaa vielä kehua. Tämä on niitä albumeja, jotka vielä vuosien päästäkin voivat jäädä osittain mysteeriksi. Toistolla tämä teos tuskin avautuu.

Kokonaisuus sisältää kuusi kappaletta ja kestoa on liki tunti, silti minkäänlaista puutumisvaaraa ei ole. Näkemys materiaalin sovittamisessa on ihailtavaa. Tempovaihdokset ovat paikoin huimia, aina raahauksesta räiskeeseen. Äänimaailma on simppeli sekä yhtenäinen ja lauluosiot  jäävät lyhyehköiksi. Huomasin juuri, että olen jokainen kerta kuunnellut levyä kronologisessa järjestyksessä, vaikka tämä onkin jaettu kokonaisuus. Silmiinpistävä (mielestäni) ulkomusiikillinen seikka on mainittava; En tiedä onko tämä eritoten vinyylipainoksista tutun, albumin julkaisevan tahon, vaiko bändin itsensä idea painaa cd-levyn kierrosnopeus kiekkoon. Jokatapauksessa todella mauton teko. Kunnioitan suuresti kyseisen firman toimintaa, mutta eiköhän jokainen saa edelleen päättää missä formaatissa musiikkia kuuntelee?

Hannu Marila