EPITIMIA – Faces of Insanity

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Hypnotic Dirge Records

Venäläisen Epitimian musiikki ei ole helpointa nieltävää. Se on mielenkiintoinen sekoitus black metalia, ambientia ja post rock -tunnelmointia johon on vielä kaiken lisäksi ripoteltu aimo annos sulaa hulluutta. Musikaalisesti black metal on kuitenkin vahvasti läsnä ja soitanta on pääasiallisesti keskitempoista, eikä minkäänlaisia nopeusrajoituksia yritetä iskeä. Kokonaisuus on erittäin tunnelmallisesti latautunut äänikollaasi ja sitä ei oikein voi edes kuvitella kuuntelevansa irrallisina palasina sieltä täältä.

Äänimaisema levyllä on oikein hyvin toteuttu ja etenkin kitaran viiltävä särö saa aikaiseksi todella epätoivoisen ja karun tuntemuksen. Vertailukohtia Epitimialle on hieman vaikea hakea, mutta yksi artisti mikä tulee mieleen on ruotsalainen Silencer kirkuvilla vokaaleillaan ja iskevillä melodioillaan. Samanlaisella mielipuolisella tehosekoittimella on myös Epitimia saanut kauniiden melodioiden ja raivoisien mustien purkauksien sekoituksensa kuulostamaan harmoniselta kokonaisuudelta. Epitemian käsittelyssä kaksi tunnelmaltaan täysin erilaista palasta sopivat kuin yksi yhteen.

Musiikki menee eteenpäin vahvojen kitarakuvioiden ja -melodioiden vieminä. Ne ovat pääasiassa hyviä, mutta välillä riffit olisivat voineet tarjota vielä hieman vahvempia koukkuja. Nyt levy on yli viisikymmentä minuuttia pitkä ja jotkin kappaleet olisivat ehkä voineet olla hieman tiivistetympiä ja lyhyempiä. Kappaleiden epämetalliset osiot olivat pääasiassa erittäin hienoja ja tunnelmallisia ja niitä olisi kyllä voinut olla vielä enemmänkin. Faces of Insanity on kuitenkin erittäin vahva levy. Jos black metal, joka ei noudata niitä aivan perinteisimpiä kaavoja, maistuu niin tätä levyä voi kyllä suositella.

Aleksi Vaittinen