EPHEL DUATH – On Death and Cosmos [ep]

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Agonia Records

Italian outoilija Ephel Duath esittelee uudella julkaisullaan muutoksia kokeneen kokoonpanonsa. Edellisen levyn ajoilta joukossa on enää bändin musiikillinen kapellimestari Davide Tiso, sekä rumputaituri Marco Minneman. Uusina kasvoina mukana ovat vokalisti Karyn Krisis, sekä monessa liemessä keitetty bassovirtuoosi Steve DiGiorgio.

Kolmen raidan kokonaisuus avataan suoranaisen loistavalla Black Prism –vedolla. Saman aikaisesti sekä tunnelmallinen että vahvasti metallinen ralli voisi olla nerokkuudessaan vaikkapa Chuck Schuldinerin kynästä. Kappaleen hiipivä ja etäinen tunnelma pitää vahvasti otteessaan, eikä laatumusisoinnissakaan ole valittamista. Toinen kappaleista, Raqia, on maalailevampi tapaus. Karyn Crisisin ääni tuntuu taipuvan tällaiseen hitaampaan leijailuun huomattavasti heikommin, eikä itse kappalekaan aivan edeltäjänsä vetovoimaa omaa. Stardust Rain on taas tyyliltään kuin näiden kahden kappaleen välimuoto. Progressiivinen, maalaileva, mutta kuitenkin tummansävyinen ja uhkaava. Marco Minnemanin taiturointi on vahvasti esillä läpi julkaisun, kun taas DiGiorgio jää poikkeuksellisesti suorituksineen hieman taka-alalle.

On Death and Cosmos ei siis onnistu aivan varauksettomasti vakuuttamaan. Alun innostus laantuu pariinkymmeneen minuuttiin, kun avausraidan tasolle ei palata missään vaiheessa. Sen verran kiemuraisesta kuvioinnista on kuitenkin kysymys, että tiedä vaikka nämä vielä tästä jonkinlaisen suuremman oivalluksen elämyksen tarjoavat, kunhan kuuntelua ehtii kertyä enemmän. Taannoinen Cynicin ep vie kuitenkin näiden kahden maalailijan pikkulevyjen taistossa tällä kertaa voiton, vieläpä varsin selkeällä marginaalilla. Yksi lisäpiste tulee kuitenkin Ephel Duathin uran parhaimmasta biisistä, joka jo sinällään lisää minijulkaisun kiinnostavuutta merkittävästi.

Markus Makkonen