ENTHRAL: Prophecies Of The Dying (uusintajulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Silenced Voices Recordings

Norjalaiskaverukset K.Hektoen, M.Rafoss ja G.Bratset äänittelivät toukokuussa 1997 Stovner Studiolla seitsemän raidan verran perinteikästä, melodista black metalia. Kyseessä oli Enthralin ensimmäinen pitkäsoitto, Prophecies of the Dying. Albumin ominaisuuksista kertoo jotain se, että seitsemän raidan voimin albumin kokonaiskesto venyy tuntiin. Melkoinen ”mustametallimarathon”, etten sanoisi.

Albumi on nyt julkaistu uudelleen. Soundeissa on kirkkautta, ja 90-luvulla black metalissa olennainen suhina ja sirinä lähes kokonaan poissa. Kuitenkaan tuon edellä mainitun ominaissoundin vaimentaminen ei ole juuri hallaa aiheuttanut, sillä albumilla musiikki puhuu puolestaan. Kyseessä ei ole mikään apokalyptinen saatananpalvonta-albumi, jonka tahtiin on kiva veistellä ranteita. Pääpaino on melodisuudessa, ja hyvä näin. Melodiat ovat maukkaita, istuvat pitkiksikin venyviin kappaleisiin mainiosti ja tuovat sopivaa väriä kaiken mustan sekaan. Muutenkin ollaan äärimmäisen pätevän lätyn äärellä, noin niin kuin musiikilliselta kantilta katsottuna.

Alkuperäiseen en ole juuri perehtynyt, mutta ainakin tämä uudelleenjulkaisu on todella mainio albumi. Miinuksena mainittakoon monta kertaa aiemmin todettu pituus. Kuuntelet levyä hyvän aikaa, ja mielessäsi mietit, että nyt ollaan varmaan jo viitosbiisin alussa menossa. Kurkistus raitanumeroon ja järkytys on suuri, kun huomaat raidan numero kaksi juuri päättyvän. Kappaleet eivät varsinaisesti ole tylsiä tai samojen riffien toistamiseen sortuvia, mutta kyllä kappalepituuteen olisi varmasti vähempikin piisannut. Ehkä tämän hyväksi todetun uusintajulkaisun jälkeen uskallan katsastaa myös alkuperäisen tekeleen, nyt ainakin aiempaa todennäköisemmin.

Juuso Viljanen