ENSLAVED – Riitiir

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Nuclear Blast

Norjan pitkän linjan viikinkikonkarit ovat toistuvasti onnistuneet yllättämään ja ilahduttamaan uusilla julkaisuillaan. Enslaved on osoittanut kerta kerran jälkeen pystyvänsä uudistumaan ja luomaan hengeltään uskollista, mutta tyyliltään omaperäistä musiikkia. Pitkä matka raa’asta black metalista on johtanut hyvin progressiiviseen ja paikoin lähes post black metal -tyyliseen ilmaisuun. Kompromisseja ei kuitenkaan ole tehty missään vaiheessa, minkä osoittaa myös bändin uusin eepos, Riitiir.

Kappaleitten monimuotoisuus jopa hämmensi aluksi, mutta jo toisella kuuntelukerralla kaikki nitoutui yhteen täydellisesti. Etäisen kylmistä haikean kauniiksi vaihtelevia  melodioita sekoitellaan raakaan black metaliin taidokkaasti. Toisaalla musiikki hiljenee rauhalliseksi maalailuksi puhtaan laulun kaikuen haikeasti kaiken yllä, siirtyäkseen nopeasti vanhempaa Opethia muistuttavaan progeiluun, death metalia flirttailevaan runttaukseen tai suoraviivaisen brutaaliin black metaliin. Kaikki tämä kuulostaa helposti sekavalta, mutta levyn laadukas tuotanto ja selkeän harkittu äänimaailma punoo palaset yhteen täydellisesti. Ennen kaikkea levyllä vaikuttaa musiikin maalaileva tunnelma, jotka saa helposti mielen unohtumaan sen kietomiin verkkoihin.

Enslaved onnistuu luomaan varmasti yhden vuoden hienoimmista albumeista. Riitiir on täydellinen esimerkki progressiivisesta black metalista, joka ei sorru pelkkään taiturointiin tai erikoisuuksiin vaan tarjoaa musiikkia jolla on sielu. Se on myös hyvä esimerkki siitä, että viikinkimetalin ei tarvitse kuulostaa humalaisilta peikoilta soittamassa juomalauluja luutuilla. Luvassa on hyvin moniulotteinen, vaikuttava ja tunteella tehty levy, jonka koukeroihin ja sielunmaisemiin huomaa palaavansa aina uudelleen.

Markus Mähönen